Drie tips uit onze mediatraining

Drie tips uit onze mediatraining

14 januari 2019 door: Havana Orange

Zwetende handjes bij het idee dat je een journalist te woord moet staan? Nergens voor nodig. Dit is je kans om jouw bedrijf van haar beste kant te laten zien. Tijdens de mediatrainingen van Havana Orange leer je hoe dat moet. Lees hier de top drie tips van onze Robin (woordvoerder van ministers en staatssecretarissen) en Eva (voormalig journalist en presentatrice bij televisie).

 

Tip één: Neem de tijd
Het werk van een journalist kent een heel eigen dynamiek. Dagelijks moet de krant of het journaal gevuld worden, dus in korte tijd moeten journalisten zich inlezen in jouw onderwerp. Voor uitgebreid research en een diepte-interview vol nuances ontbreekt het meestal simpelweg aan tijd. Waarschijnlijker zal de journalist jou slechts een paar scherpe vragen stellen, in de hoop met een bruikbare quote terug te keren naar de redactie. Inzicht in die journalistieke werkwijze is cruciaal voor bedrijven die zich beter willen profileren in de media. Toch hoef je niet meteen mee te gaan in het tempo van de journalist. In de meeste gevallen zal een journalist je eerst bellen met zijn vraag. Soms weet je zo snel geen antwoord, heb je cijfers niet paraat of twijfel je over iets. Je bent dan niet verplicht meteen antwoord te geven en mag best wat tijd winnen. Vraag de journalist of je over een half uur terug mag bellen. Het geeft jou de rust om een en ander uit te zoeken, iets intern te bespreken en een helder antwoord te formuleren.

 

Robin Middel: “De afgelopen 25 jaar heb ik als woordvoerder gemerkt dat kleine en grote bedrijven zich niet bewust zijn hoe de media werken. Met een paar simpele adviezen kunnen we ze helpen om journalisten te woord te staan, schade te beperken en de goede dingen te zeggen.”

 

Tip twee: Bewaak zelf de regie
Het medialandschap is de laatste jaren enorm gegroeid. Kwam een klein nieuwtje vroeger niet verder dan een huis-aan-huisblad, nu is het in no-time trending topic en de opening van het achtuurjournaal. Zorg daarom dat je voor ieder interview zo goed mogelijk voorbereid bent. Win vooraf informatie in. Waarom wil de journalist jou spreken en wat voor vragen wil hij stellen? Weet hoe je de kern van jouw bedrijf of van het probleem in drie zinnen kunt formuleren. Vraag ook gerust voordat de camera aangaat wat de eerste vraag zal zijn. Houd in je achterhoofd dat de meeste interviews niet live worden uitgezonden. Dat geeft jou ruimte om even na te denken over een vraag. Of – als je niet tevreden bent over je gegeven antwoord – om te vragen of je het nog een keer opnieuw mag doen.

 

Eva van Beveren: “Alles draait tegenwoordig om beeldvorming. Kleine dingen worden uitvergroot en media kunnen je maken of breken. Als je niet goed beslagen ten ijs komt, dan kun je het enorm voor jezelf verpesten. Terwijl een goede voorbereiding juist zal zorgen dat aandacht in de media je merk versterkt.”

 

Tip drie: Off-the-record bestaat niet
De journalist heeft zijn vragen gesteld, jij hebt je quote gegeven, het interview is afgerond. Het kladblok wordt dichtgeslagen en de camera gaat uit. Je loopt nog even met de journalist mee naar de uitgang en terwijl jullie elkaar de hand schudden, voeg je hem amicaal nog net iets vertrouwelijks toe. Een bedrijfsnieuwtje of jouw persoonlijke mening over de hele situatie. Niet doen! Een goede journalist zal dit moment altijd gebruiken om nog net datgene uit jou te trekken, wat je in het interview zo goed geformuleerd had of juist verborgen had gehouden. Dat is zijn werk, dus wees op je hoede. Blijf professioneel, ook tijdens borrels of in andere informele situaties.

 

Meer weten?
Volg één van onze mediatrainingen! Robin en Eva komen graag bij jouw bedrijf langs voor een training op maat. Iedere mediatraining begint met een aantal praktijkvoorbeelden hoe het wel en juist niet moet. Vanuit zijn 25 jaar ervaring als woordvoerder weet Robin als geen ander welk bedrijf perfect een crisis wist af te wenden en wie er finaal de mist in ging.

Daarna oefenen jij en je collega’s in besloten setting om jullie specifieke verhaal kort en bondig over de bühne te brengen. Heb je de juiste soundbite te pakken, wat zou je anders kunnen doen en hoe kun je in geval van een crisis de schade beperken? Daarnaast zijn veel bedrijven zich niet bewust van het feit dat ontwikkelingen in hun bedrijf heel nieuwswaardig zijn en als leuke onderwerpen voor journalisten gelden. Ze kunnen met hun innovaties zelf eenvoudig ‘nieuws maken’. Robin en Eva laten zien waar de kansen voor jouw bedrijf liggen.

Daarna is het tijd voor het echte werk. Eva kruipt in de huid van kritische journalist die jou het vuur aan de schenen legt. Met een microfoon onder je neus mag je laten zien wat je geleerd hebt. Een professionele cameraman registreert je antwoord, zodat je achteraf kunt zien hoe je het ervan af hebt gebracht. Vaak levert dit verrassende en leerzame inzichten op. Juist de praktijkervaring helpt om in het vervolg media zelfverzekerd tegemoet te treden.