Bescherm je telefoon (en niet alleen de buitenkant)

25 november 2014 door: Havana Orange

Ooit afgevraagd hoe groot de markt voor cases/covers voor tablets en smartphones is? Groter dan je waarschijnlijk denkt: aan het einde van dit jaar zal de wereldwijde accessoiremarkt een bedrag van 41 miljard euro hebben opgeleverd. Detail: de pagina ‘Cases and covers’ van Amazon.com telt een duizelingwekkend aantal van 13 miljoen items. Maar een gebroken touch screen of deuk in je telefoon is niet het enige wat je op je device moet beschermen. Kijk daarom uit voor openbare Wifi-verbindingen. Het gevaar ligt op de loer. Check deze pdf van F-Secure eens… you’ll be amazed!

Door onbeveiligde en niet geverifieerde openbare Wifi-hotspots kunnen cybercriminelen data ontfutselen door het opzetten van een namaak hotspot die gratis Wifi biedt. Een recent onderzoek van F-Secure heeft uitgewezen dat twee van de drie consumenten minimaal één keer per maand verbinding leggen met een openbaar Wifi-netwerk. Volgens Sean Sullivan, Security Advisor bij F-Secure, is het grootste gedeelte roekeloos over hun verbinding terwijl er genoeg VPN-applicaties bestaan die privacy kunnen garanderen.

“Veel consumenten maken verbinding met het eerste beste gratis Wifi-netwerk dat ze vinden. Wanneer je deze verbinding niet beschermt, kun je dit vergelijken met het luidkeels delen van je persoonlijke gegevens. Aan de ene kant geven we veel geld uit aan beschermhoesjes en cases, maar aan de andere kant geen euro aan wat écht belangrijk is: data en privacy.”
Is het opzetten van een ‘fake’ Wifi-hotspot geen lastige en kostbare aangelegenheid? Helemaal niet. Voor minder dan 200 euro (een iPad Mini is duurder) kan iemand met verstand van zaken eenvoudig iets in elkaar zetten wat op een legitieme Wifi-hotspot lijkt. Vervolgens kunnen zij daarmee dataverkeer bekijken en pincodes, wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens traceren. Een mooie, lederen hoes om je smartphone mag dan helpen als je je telefoon laat vallen, maar deze cover zal geen bescherming bieden wanneer je gebruik maakt van een ‘foute’ hotspot. Een iPad-cover kost 39 euro. Voor een lager bedrag kun je een jaar lang je telefoon beschermen met een VPN-verbinding.”
F-Secure Freedome beschermt consumenten die van een openbare Wifi gebruik maken. Zelfs als een hotspot wordt bespioneerd, kan de data niet worden ‘gelezen’ omdat deze met Freedome wordt versleuteld. Freedome beschermt daarnaast ook tegen malware en tegen online tracking. Een volledige bescherming dus, waar geen grappig of strak ontworpen hoesje tegenop kan. F-Secure Freedome kost € 26,99 per jaar.