Een prijzige ‘dram’ whisky

The Glenlivet 1952: een kleine 12.000 euro per fles

Een prijzige ‘dram’ whisky

13 december 2018 door: Havana Orange

Na het Zagatti Museum laat Scotch Whisky International wederom van zich spreken door de aankoop van het duurste vat single malt whisky ter wereld

Scotch Whisky International is in het bezit van het duurste vat single malt whisky ter wereld. De spiritvan distilleerderij The Glenlivet die op 11 december 1952 in het vat werd gegoten om vervolgens 65 jaar lang te rijpen, vertegenwoordigt op dit moment een marktwaarde van 4,5 miljoen euro. Dat maakt het meteen het duurste vat dat ooit in de whiskyindustrie is verkocht. Tevens is The Glenlivet 1952 de oudste whisky die op dit moment te koop is.

Michel Kappen, CEO van Scotch Whisky International: “Met de aanschaf van dit vat laten we wederom van ons spreken. Dat deze whisky zoveel waard is, komt onder meer door de hoge leeftijd van 65 jaar, het grote aantal gebottelde flessen en de uitzonderlijk goede kwaliteit. Dat The Glenlivet wereldwijd een meer dan gerespecteerde distilleerderij is met een rijke geschiedenis draagt alleen maar bij aan de waarde.”

Bijna 12.000 euro per fles
In totaal zijn er 382 flessen uit het vat van The Glenlivet uit 1952 gekomen; dit komt neer op ongeveer 12.000 euro per fles (70 cl). Een aanzienlijk bedrag, maar volgens kenners uit de Schotse whiskyindustrie nog steeds ‘a steal’. Jim Mc Ewan die in het verleden bij grote whiskydistilleerderijen als Bowmore en Bruichladdich op Islay werkte, verwacht dat deze specifieke whisky ‘nog veel meer in waarde zal toenemen’.

‘Aandeel der engelen’
De 382 flessen alsmede het inmiddels geleegde vat zijn vandaag, precies 66 jaar na dato, in Sassenheim aangekomen. Vanuit de zwaarbeveiligde ‘vault’ aan de Industriekade worden de flessen binnen afzienbare tijd bij de rechtmatige eigenaren afgeleverd. “De whisky heeft 65 jaar in een zeer groot vat van 500 liter gerijpt. Per jaar verdampt er zo’n twee procent van de vloeistof, het zogenaamde ‘aandeel der engelen’ (Angels’ Share). Gezien een botteling van meer dan 380 flessen valt het qua verdamping dus enorm mee. Het is dan ook een exceptioneel groot aantal flessen dat uit een whiskyvat van deze leeftijd is gebotteld.”