Amsterdamse netwerkbeheerders gaan voor 1 loket en 1 keer graven

28-02-2019 - Amsterdam

Het hele traject van netwerkaansluitingen stroomlijnen, hoe mooi zou dat zijn? De themabijeenkomst van afdeling Amsterdam van 27 februari maakte duidelijk hoe CIAMS dat in de hoofdstad wil doen.

Zo’n 40 geïnteresseerden waren naar het Muzenplein gekomen om zich te laten informeren over CIAMS. Het samenwerkingsverband tussen de netbeheerders Liander, Waternet, KPN/Reggefiber, VodafoneZiggo, gemeente Amsterdam en combi-aannemers Van Gelder en Van den Heuvel heeft een helder doel: processen stroomlijnen. Dus onder meer overlast en kosten beperken door de grond niet voor elke aansluiting opnieuw te hoeven openmaken. En klantgemak vergroten door één loket te bieden voor het aanvragen van gas-, elektra-, water-, riolering-, kabel-, en telecomaansluitingen.

Tekst en uitleg

Jeroen Veeloo van CIAMS en Jeroen Alderlieste van mijnaansluting.nl deden uit de doeken hoe dat werkt. Bijvoorbeeld dat bouwers zelfs al bij het combibedrijf kunnen aankloppen als het om maar één object gaat dat op de infrastructuur van twee of meer CIAMS-netbeheerders moet worden aangesloten. Het proces van aanvragen, plannen, schouwen en realiseren werd geschetst. Ook de richtlijnen en eisen die nodig zijn voor een soepel verloop en het realiseren van de doorlooptijd van 13 weken kwamen aan bod.

Wordt vervolgd

Om dat allemaal goed van de grond te krijgen is een intensieve samenwerking tussen CIAMS, bouwers en GWW-bedrijven nodig. En daar kunnen wel eens meerdere sessies als gisteren voor nodig zijn, of een regulier overleg.
Na de uitleg over CIAMS gingen de deelnemers in gemêleerde groepjes uiteen voor een interactieve werksessie. Bouwers en netbeheerders konden met elkaar bespreken wat goed gaat in de trajecten, wat knelpunten zijn en wat nodig is voor een soepele samenwerking. De uitkomst van die rondetafel-gesprekken vormt de input voor het vervolgtraject dat de samenwerking verder moet stroomlijnen.

Lees meerBekijk andere publicaties