AVG en CAO houden de P&O-professionals bezig

15-06-2018 - Amsterdam

Drie weken na de invoeringsdatum levert de AVG nog altijd voldoende voor voor discussie, zo bleek 14 juni tijdens het P&O Overleg Noord-Holland-Noord.

100% AVG-proof kun je nooit worden, was de conclusie van de P&O-professionals drie weken nadat de nieuwe privacyregelgeving van kracht is geworden. Een menig die van alles te maken heeft met het toch nog altijd flinke aantal vraagtekens rondom de AVG. Elk van de deelnemers aan het goedbezochte P&O-overleg Noord-Holland-Noord was druk geweest met de nieuwe regels en was daarbij tegen de nodige onduidelijkheden aangelopen. Zoals het verschil in verwerkingsovereenkomsten waar externe partijen graag een handtekening onder wil. Vanwaar die verschillen? Kloppen die overeenkomsten dan wel? En zijn ze eigenlijk wel nodig?
En hoe gedetailleerd en uitputtend moet je als bedrijf in kaart brengen wat voor soort gegevens je verwerkt, hoe je dat doet en hoe je ze beveiligt. Volledige duidelijkheid is daar nog niet over, maar wel waren er onderlinge adviezen en tips om op z’n minst wat protocollen op papier te zetten. En toch vooral het gezonde verstand te gebruiken. Heb je gegevens nodig? Nee? Bewaar ze dan ook niet!

Money, money, money

Een ander onderwerp dat de gemoederen in de P&O-bouwwereld aardig bezighoudt, is de beloning van de werknemers. Nu de branche de magere jaren achter zich heeft gelaten, leeft bij veel werknemers het gevoel dat het tijd wordt voor loonsverhoging. Moet je daar in mee gaan, vragen veel P&O-profs zich af? En wat doe je als werknemers komen melden dat ze bij de concurrent meer kunnen verdienen? Collegiale adviezen waren onder meer om zulk personeel er op te wijzen dat er meer is dan netto-loon alleen. Dat bijvoorbeeld secundaire arbeidsvoorwaarden en opleidingsmogelijkheden minstens zo belangrijk zijn als geld. En dat er ook nog zoiets is als loyaliteit. Een deelnemer vertelde bijvoorbeeld hoe werknemers erop gewezen worden dat ze, anders dan erg veel anderen, tijdens de crisis wel hun baan hebben kunnen behouden. Maar de algehele conclusie was wel dat de tijden veranderen, het contrast met een jaar of zeven, acht geleden erg groot is. Dat het steeds belangrijker maar ook lastiger wordt om personeel binnenbord te houden.

Lees meerBekijk andere publicaties