AVG houdt ook de financials bezig

22-06-2018 - Amsterdam

Een belangrijk deel van de bijeenkomst van de Contactgroep Financiën van 21 juni was ingeruimd voor de AVG. Want ook voor de financials van de bedrijven is de privacywet een hot item.

Tweemaal per jaar komt de Contactgroep Financiën bijeen. Donderdag 21 juni verzamelden de financiële rekenmeesters van regio Randstad Noord zich bij Bouwmensen in Diemen om kennis en ervaringen op hun vakgebied uit te wisselen. De nieuwe CAO stond op de agenda en de nieuwe regels voor het publiceren van de jaarrekening. Maar vooral de recent ingevoerde AVG zorgde voor veel vragen en discussie.
Joris Bijvoets van AVG Compleet was uitgenodigd om de bedrijven bij te praten over de nieuwe privacywet. De privacyconsultant maakte duidelijk dat bescherming van persoonsgegevens absoluut aandacht verdient, al is het maar omdat samenlevingen nu eenmaal altijd in beweging zijn. Hij noemde Nelson Mandela als voorbeeld. Van politiek gevangene werd Mandela president van Zuid-Afrika; en niet omdat hij zelf zo erg veranderd was. Weliswaar was dat een ontwikkeling ten goede, maar het maakt wel duidelijk hoe samenlevingen en de manier waar op mensen naar dingen kijken, kunnen veranderen. ‘Dus bedenk dat naar persoonlijke informatie waar je vandaag van denkt dat het geen probleem is als die openbaar is, over een paar jaar wel eens heel anders gekeken kan worden’, was de boodschap.
Ook vertelde Bijvoets hoe eenvoudig het in het huidige technologische tijdperk is om in telefoons en computers en dergelijke in te breken en persoonlijke gegevens in te zien. En zo waren er nog meer duidelijke boodschappen om de financials nog bewuster te maken van het belang van goede gegevensbescherming. Het leverde een levendige bijeenkomst op met veel interactie en de nodige tips, zoals: ‘wil je persoonsgegevens bewerken dan moet je dat met een doel doen. Alleen omdat het handig is, is voor de autoriteiten niet genoeg!’

Lees meerBekijk andere publicaties