Basware: “Rapport onthult ’blind spots’ voor Finance & Procurement Leaders”

17-11-2021 - Amsterdam

Basware concludeert in het onderzoeksrapport Visible Commerce: Overcoming Operational Blind Spots dat bedrijven een overvloed aan data tot hun beschikking hebben, maar geen zicht hebben op de waarde ervan. Dit resulteert in ‘blinde vlekken’, vooral als het gaat om leveranciers en regelgevers op wereldwijde schaal.

Meer specifiek zegt meer dan een derde van de respondenten niet over de datacapaciteiten te beschikken die nodig zijn om hun leveranciersecosysteem met vertrouwen uit te breiden. Een vergelijkbaar aantal (34%) kan de wereldwijde naleving van de regelgeving met wereldwijde factureringsmandaten niet garanderen. Voor het rapport zijn 400 financiële en inkoopprofessionals wereldwijd geïnterviewd met betrekking tot financial compliance en leveranciersbeheer.

Beperkte zichtlijn met leveranciers
Naast het gebrek aan datamogelijkheden om hun leveranciersbestand met vertrouwen uit te breiden, geven financiële en inkoopprofessionals ook aan dat ze moeite hebben om aan te tonen dat hun supply chain voldoet aan het volledige scala van normen voor compliance (51%). Respondenten erkennen hun tekortkomingen, maar ze beschikken niet over de juiste tools (of willen niet in de juiste technologie investeren) die hen helpen de risico’s van de supply chain te beheren. Meer dan een derde zegt niet tevreden te zijn met hun datacapaciteiten voor leveranciersselectie en het onboarden met betrekking tot compliance. Als teken van een zwak verlangen naar verandering, staat continue monitoring van leveranciersinformatie het laagst op de lijst van geplande investeringen in de komende drie jaar (slechts 45% wil dit).

Overheidsregels zijn risicofactoren
Op de vraag welke problemen op het gebied van compliance en leveranciersrisico’s de noodzaak voor een betere zichtbaarheid van financiële en inkoopgegevens veroorzaken, rangschikken respondenten de complexiteit van de boekhouding – als gevolg van nalevingsvereisten uit meerdere jurisdicties – en verhoogde rapportagevereisten aan overheden/regelgevers als twee van de drie grootste risico’s (beiden 57%). Deze punten onderlijnen dat de groeiende e-invoicing-mandaten die over de hele wereld gaan, inderdaad zorgen voor complexiteit en bezorgdheid op het gebied van financiën en inkoop

Velen zijn klaar om automatisering op te voeren
Om de zichtbaarheid en het beheer van data te verbeteren en vervolgens de blind spots te verwijderen, willen bedrijven in actie komen. Uit het onderzoek blijkt dat automatisering wordt gezien als hét antwoord op het verbeteren van datazichtbaarheid; bedrijven investeren hier zwaar in. Ongeveer drie op de vijf verwacht meer te investeren in het automatiseren en digitaliseren van dataverzameling; 57% is van plan meer uit te geven aan continue automatisering voor contactloze dataverwerking. Bovendien zullen velen binnenkort gebruikmaken van de kracht van intelligente technologieën, aangezien meer dan de helft van de respondenten wil investeren in artifical intelligence / machine learning.

Bekijk andere publicaties