Bestuurlijk overleg in de keet

30-11-2018 - Amsterdam

Voldoende woningen bouwen in Noord-Holland, op de juiste plek. Dat is waar de samenwerkingsagenda tussen de provincie en Bouwend Nederland over gaat. Woensdag 28 november was de halfjaarlijkse evaluatie. Naast de gedeputeerden Joke Veldhof en Jack van der Broek schoof ook Maxime Verhagen aan in de bouwkeet in Amsterdam-Noord.

Vergaderen op de bouw was een heel bewuste keuze. De samenwerkingsagenda gaat immers vooral over beleid, en dan is het goed om ook eens dicht bij de praktijk te komen; ook al bestond die in dit geval dan uit de bouw van een hotel en niet van woningen. Maar het is niet zomaar een hotel; Heddes Bouw & Ontwikkeling bouwt in opdracht van Hotel Asterweg BV het door Being Development ontwikkelde hotel op deze locatie centraal in de circulaire wijk Buiksloterham in Amsterdam Noord. Het is een duurzaam en circulair gebouwd hotel. Dat zijn twee belangrijke punten die recent aan de samenwerkingsagenda zijn toegevoegd. Bouwen is immers niet meer los te zien van duurzaamheid, energietransitie en circulariteit. Wat dat laatste betreft: in 2030 moet 50% van alle nieuwbouw circulair gebouwd zijn en in 2050 zelfs 100%. Dat is absoluut haalbare kaart, er zijn al de nodige bedrijven mee bezig. In het kader van de samenwerkingsagenda spraken provincie en Bouwend Nederland af om die bedrijven en hun bouwprojecten goed te monitoren, best practices te selecteren en die te verspreiden in de branche. Ook op het gebied van energietransitie zijn vergelijkbare afspraken gemaakt.

Knelpunten aanpakken

Na de vele overleggen en nuttige onderzoeken vindt de samenwerkingsagenda het nu de hoogste tijd om de handen uit de mouwen te steken. Om van het ‘Geen woorden maar daden’ geen holle kreet te maken, is het dus zaak om de versnelling van de bouwproductie écht op gang te brengen. Er zijn nog te vaak belemmeringen waardoor nieuwbouwprojecten vertraging oplopen of zelfs niet opgestart kunnen worden. De samenwerkingsagenda heeft afgesproken nu prioriteit te geven aan de aanpak van de knelpunten. Een enorme opgave want het speelveld bestaat niet alleen uit bouwers en provincie, maar ook ontwikkelaars, gemeenten, omwonenden, regelgeving, financiële kaders en dergelijke spelen een rol. En in negen van de tien gevalen gaat het niet om één enkel knelpunt, maar vallen er vaak drie of vier samen. Dan wordt het vaak een vrijwel niet te ontwarren Gordiaanse knoop. Niet geschoten is altijd mis dus leden worden nadrukkelijk opgeroepen om contact op te nemen met het regiokantoor als ze bij de realisatie van woningbouw in Noord-Holland tegen knelpunten aanlopen.

Lees meerBekijk andere publicaties