Bevlogen sprekers en leerzame workshops over klimaatadaptatie

21-09-2018 - Amsterdam

De samenwerking tussen waterschappen, gemeenten en Bouwend Nederland kreeg woensdag 19 september een flinke injectie. Nog tijdens de netwerkbijeenkomst Samen Slimmer werden er al plannen gesmeed voor vervolgbijeenkomsten.

Tegen de 300 mensen hadden woensdag de weg weten te vinden naar het AFAS stadion in Alkmaar. Daar organiseerden PWN, de Provincie Noord-Holland, Bouwend Nederland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) de vijfde editie van Samen Slimmer. Rode draad van de lustrum-netwerkbijeenkomst was klimaatbestendigheid. De organisatie presenteerde twee bevlogen en inspirerende sprekers, Diederik Samsom en André Kuipers.

De nuance van Samsom

Als voorzitter van de Klimaatakkoord-sectortafel Bebouwde Omgeving zit Samsom diep in de materie van CO2-reductie en energietransitie. Over die operatie had hij een interessante boodschap voor de aanwezigen. “Denk niet dat we die energietransitie gehaast moeten gaan oplossen. Het is niet zo dat we achteruit kunnen leunen want de uitdaging is groot en de noodzaak ook. Maar waak ervoor niet in één keer te veel te willen. Ga gewoon beginnen en neem tot 2030 de tijd om via wijkgerichte aanpak alle woningen met lage labels naar label B te brengen. Dan zijn we al een heel eind op de goede weg.” Een boodschap waar de realiteitszin vanaf droop en die behoorlijk wat los maakte bij het merendeel van de aanwezigen. Bij nogal wat gemeenten is het ambitieniveau en de urgentie immers behoorlijk hoog.

Lees meerBekijk andere publicaties