Bibliotheek maakt keiharde comeback: Burgemeester Aboutaleb opent vernieuwde locatie in Delfshaven

03-01-2017 - Rotterdam

Op woensdag 11 januari aanstaande opent Burgemeester Ahmed Aboutaleb de vernieuwde Bibliotheek Delfshaven. De bibliotheek was vanwege een herinrichting tijdelijk gesloten. Met het afronden van de verbouwing van de bovenverdieping is er in de vernieuwde bibliotheek meer plek om te werken, lezen en studeren. Daarnaast zijn de openingstijden flexibeler waardoor jong en oud overdag langer in de bibliotheek kunnen verblijven.

De opening van de vernieuwde bibliotheek Delfshaven is de eerste van een reeks (her)openingen. Binnen twee maanden tijd worden in Rotterdam in totaal vier nieuwe bibliotheken geopend. Bibliotheek Rotterdam is er alles aan gelegen om meer in de stad aanwezig te zijn met tailormadeconcepten die naadloos aansluiten op het verzorgingsgebied van de bibliotheek. Zo zal de bibliotheek in Delfshaven een andere opzet kennen dan de bibliotheek in Het Lage Land en Zuidwijk/Pendrecht die op respectievelijk 28 januari en 15 februari de deuren van hun ‘bibliotheek nieuwe stijl’ openen. Eind februari wordt een vierde bibliotheek op een spannende en unieke locatie geopend.

Annerie Brenninkmeijer, Unitmanager Bibliotheken, licht toe: “In 2010 werd in Rotterdam een weg ingeslagen waarmee het aantal bibliotheken binnen afzienbare tijd van 24 tot 6 zou worden gereduceerd. Maar de bibliotheek is terug als nooit tevoren: binnen nu en een aantal jaar gaan we groeien en is het ons voornemen het aantal van twintig bibliotheken wederom te bereiken met gelijkblijvend budget. Deze twintig locaties zullen afwijkende formaten hebben: de Centrale Bibliotheek in hartje Rotterdam kun je beschouwen als een XXL-versie, maar in andere wijken worden er bibliotheken geopend die kleiner van opzet zijn. Bij de ene vestiging staat de collectie centraal en bij de andere de ruimte voor activiteiten of studeren en werken. Dat alles naargelang de behoefte in de wijk. We gebruiken in de nieuwe opzet de beschikbare vierkante meters optimaler, werken veel meer samen met partners en vrijwilligers en passen meer techniek toe. ‘Old School’ wijkbibliotheken behoren tot het verleden, noem de nieuwe opzet daarom gerust Bibliotheek 3.0.”

Bekijk andere publicaties