Bij iedereen valt wel wat te halen, weten cyber-criminelen

16-06-2020 - Amsterdam

Een heuse hacker legde de leden van afdeling Midden-Holland donderdag 11 juni in een webinar de gevaren van internet uit. Hij vertelde ook hoe je je vertrouwelijke gegevens uit handen van criminelen kunt houden.

‘Ethisch hacker’ noemt IT-specialist Jochen den Ouden zichzelf, want je hebt ook goede hackers die op zoek gaan naar beveiligingslekken om ze te dichten in plaats van er misbruik van te maken. Den Ouden zou donderdag 11 juni over digitale veiligheid spreken op een bijeenkomst van de afdeling Midden-Holland bij Bouwmensen, maar door corona werd dat een digitale sessie. Misschien dat de webinar-vorm de leden afschrok, want ondanks het interessante onderwerp had opkomst hoger mogen zijn. De aanwezigen kregen absoluut waar voor hun tijd. 

Bij iedereen is wel iets te halen

Den Ouden gaf een boeiend inkijkje in de vele manieren waarop cybercriminelen aan vertrouwelijke informatie als inloggegevens kunnen komen. Zeker in de huidige tijd waarin heel veel mensen thuiswerken is dat schering en inslag. Veel bedrijven hebben op stel en sprong personeel aan thuiswerkfaciliteiten moeten voorzien en daar bij zijn de veiligheidsmaatregelen nogal eens over het hoofd gezien. Ook blijken nogal wat mensen zich niet bewust van wat ze allemaal met de wereld delen op onder andere social media. Een vrolijke selfie waarop ook een notitie met wachtwoorden te zien is bijvoorbeeld. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ook zij doelwit van een internetcrimineel kunnen zijn. Iedereen, dus ook de kleine aannemer, heeft wel informatie die een hacker geld kan opleveren. Op de schimmige markt van het Dark Web worden hele bundels inloggegevens verhandeld.

Lees meerBekijk andere publicaties