‘BIM in een uur’ treft doel in Amsterdam

20-04-2018 - Amsterdam

Slechts 60 minuten had Arjan Walinga tijdens de eerste themabijeenkomst van de nieuwe afdeling Amsterdam nodig om de lidbedrijven het belang van BIM duidelijk te maken.

Ondanks het aanlokkelijke strand- en terrasjesweer bleek BIM een onweerstaanbare aantrekkingskracht te hebben op een aantal zeer enthousiaste MKB lidbedrijven. Zowel uit de bouw als uit de infra waren ze naar de eerste themabijeenkomst van de nieuwe afdeling Amsterdam gekomen. Geen directeuren maar professionals die direct met BIM te maken hebben. Of te maken willen hebben. Arjan Walinga legde uit wat de toegevoegde waarde kan zijn om bij een project alles eerst vooraf 3D in een digitale omgeving te ontwerpen vóórdat de eerste spade de grond in gaat of de eerste hamer ter hand wordt genomen. Bekend is natuurlijk dat Building Information Modelling helpt onnodige fouten te voorkomen, dat het kosten drukt en samenwerking in de bouwketen versterkt. Maar, benadrukte hij, het helpt ook mensen naar je bedrijf te trekken en ze te binden. Op de MBO’s en HBO’s wordt de toekomst van de branche immers opgeleid in dit soort technieken. Dus als bedrijf moet je er dan ook mee werken wil je een aantrekkelijke werkgever zijn en ook in de toekomst nog goed vakbekwaam personeel hebben. “Ook als MKB’er, want anders lopen ze linea recta door naar de grootbedrijven en laten ze de kleinere bedrijven links liggen.”

Mooie marketingtool

Probleem is natuurlijk wel dat de projecten als de verbouwing van een woning of de bodemsanering van een industrieterrein zich nu eenmaal minder goed lenen voor een complete digitalisering dan bijvoorbeeld de bouw van een enorme kantoortoren of de aanleg van een tunnel. Al was het maar omdat opdrachtgevers van kleinere projecten het te kostbaar of te ingewikkeld vinden. “Probeer daarom in vroeg stadium die opdrachtgever te overtuigen van het belang van een digitale aanpak en zoek daarbij samenwerking met partners met wie je het project uitvoert”, was het advies. Een hele opgave natuurlijk, dat is wel de realiteit. Maar de toekomst wacht niet. De tijd dat een schetsje voldoende was, is geweest. Ook in de particuliere markt zien klanten graag in een 3D model hoe hun woning er gaat uitzien. Of het niet leuker is om de keuken te spiegelen of dat raam net een tikje groter te maken. Dat maakt van BIM ook een steengoed marketing en verkoopinstrument.
De deelnemers van deze eerste en succesvolle themabijeenkomst van de vernieuwde afdeling Amsterdam waren behoorlijk enthousiast over BIM en de mogelijkheden. En zeker toen Arjan Walinga aangaf dat hij ook best op het bedrijf meer tekst en uitleg over BIM wil komen geven.

Bekijk andere publicaties