Boeiend bezoek aan Warmtebedrijf Ede

18-05-2018 - Amsterdam

Voorafgaand aan de ledenvergadering van 17 mei brachten de leden van afdeling Veenendaal een bezoekje aan Warmtebedrijf Ede. Een zeer leerzame rondleiding die bouwers enthousiast maakte over de duurzame alternatieven om in te zetten bij ede energietransitie.

Alle activiteiten van de afdeling Veenendaal staan dit jaar in het teken van duurzaamheid. Een bezoek aan Warmtenet Ede als opwarmer voor de ledenvergadering paste daar natuurlijk bijzonder goed bij. Het warmtenet van Ede is namelijk zo’n beetje het duurzaamste van Nederland, zo legde Valentijn Kleijnen uit aan de bouwers. Kleijnen is operationeel en technisch directeur van warmteleverancier MPD Groene Energie. Warmtebedrijf Ede is daar een onderdeel van, het bedrijf maakt bio-energie van houtsnippers uit lokaal bosbeheer en knip- en snoeiafval uit tuinen. Sinds 2013 is MPD Groene Energie hier al mee bezig. De directeur van het bedrijf kon dan ook flink wat ervaringen delen met de leden van de afdeling Veenendaal. Bijvoorbeeld dat er bij de start veel scepsis was bij de inwoners van Ede maar dat er inmiddels heel anders tegen de energietransitie wordt aangekeken. Veel particulieren hebben bijvoorbeeld elektrisch koken al omarmd.
Kleijnen legde ook uit dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om woningen voor te bereiden op alternatieven voor gas, zoals de groene bio-energie die in Ede wordt geleverd. Goed om te weten voor de bouwers, die moeten immers wel weten wat er in het kader van de energietransitie aan te bieden valt en en wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Weliswaar levert MPD Groene Energie vooralsnog alleen in Ede, maar er zijn plannen om het duurzame warmtenet uit te breiden. En dan komt het wel heel dichtbij voor Veenendaal.

Bouwinspiratiedag

In de aansluitende ledenvergadering kwam het onderwerp opnieuw aan de orde bij het bespreken van de plannen voor de rest van het jaar. In het najaar wil de enthousiaste afdeling voor de leden een cursus organiseren over de wet- en regelgeving rondom het thema duurzame energie/energietransitie.
Een heel ander onderwerp op de agenda van de vergadering was de Dag van de Bouw die begin juni wordt georganiseerd. In de afgelopen drie jaar heeft de afdeling Veenendaal op de dag vóór de Dag van de Bouw steeds een Bouwinspiratiedag georganiseerd. Ook dit jaar gaat dat gebeuren. Vrijdag 1 juni worden alle basisscholen in de gelegenheid gesteld om hun leerlingen kennis te laten maken met de bouw. Metselen, grondwerk met een graafmachinetje, een vogelhuisje timmeren; van alles is er te zien en te doen. Allemaal in het kader van de instroom. Dat is ook het thema van het gesprek met de gemeente Veenendaal dat de actieve afdeling op die inspiratiedag organiseert.

Bekijk andere publicaties