Boeiend CROW-webinar over contracten en aanbesteden krijgt vervolg

24-12-2020 - Amsterdam

Eén uur bleek donderdag 19 november te kort voor het Infraplatform Regio Randstad Noord, zoveel vragen hadden de leden tijdens het webinar over de wijzigingen in de UAV-GC en RAW 2020. CROW verzorgt op 30 november een tweede deel.

Zo’n 25 leden van het infraplatform hadden donderdag 19 november ingelogd bij het webinar over contractvormen en aanbesteden. Mark Hofstede van CROW, het kennisinstituut voor infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer en werk en veiligheid, vertelde over actualisatie van de UAV-GC. Omdat de daadwerkelijke wijzigingen nog niet zijn afgerond, ging zijn verhaal vooral over het proces van de aanpassingen; het hoe en waarom. De huidige UAV-GC stamt uit 2005, vandaar dat er uit de sector veel signalen kwamen dat het tijd was voor actualisatie. Onder meer risicoverdelingen en aansprakelijkheid na oplevering waren wel aan een update toe. Een pré-adviescommissie met afvaardigingen van opdrachtgevers, BNL en CROW buigt zich momenteel nog over de onderwerpen die moeten worden herzien, en de aard en inhoud van wijzigingen. Hofstede gaf aan dat de actualisatie naar verwachting in de eerste helft van 2021 is afgerond. 

Bommen en klimrekken in RAW 2020

Aansluitend belichte Tim Aarsen van CROW de wijzigingen in de Standaard RAW Bepalingen. Het lijvige boekwerk dat opdrachtgevers en opdrachtnemers in de GWW- en groensector een kader biedt om afspraken in bouwcontracten te maken en deze goed vast te leggen, is wél al geactualiseerd en beschikbaar (via onder ander www.raw.nl). Aan de 2020-versie is bijvoorbeeld een hoofdstuk ‘Ontplofbare oorlogsresten’ toegevoegd. Daarin komen onder andere veiligheid, detectie en identificeren aan de orde. Een andere uitbreiding is deelhoofdstuk 17.1 ’Speeltoestellen’. Dat is toegevoegd omdat er voor dit onderwerp veel eigen teksten werden gebruikt en er daardoor weinig uniformiteit was.

Lees meerBekijk andere publicaties