Bouwers de bak in voor een ledenvergadering?

20-09-2019 - Amsterdam

Een bijzondere locatie hadden de afdelingen Amersfoort en Utrecht uitgezocht voor hun ledenvergadering. De Utrechts stadsgevangenis aan het Wolvenplein sprak zeer tot de verbeelding van de aanwezigen.

Altijd boeiend, zo’n bajes

Al enige tijd werken de afdelingen Amersfoort en Utrecht nauw samen. Ook op het vlak van bijeenkomsten slaan de twee regelmatig de handen ineen. Vandaar dat de ledenvergadering op dezelfde datum en op dezelfde locatie werden georganiseerd, donderdag 19 september in de voormalige penitentiaire inrichting Wolvenplein. Maar voor er vergaderd werd, was er een rondleiding door de leegstaande lik. Veel verhalen over de historie uiteraard, het gebouw stamt uit 1856 dus er valt wel wat over te vertellen. Dat de gevangenen vroeger alleen in een cel zaten en ook alleen werden gelucht, bijvoorbeeld. Eenzaamheid zou bezinning stimuleren en zo de kans op opnieuw in de fout gaan na de vrijlating kleiner maken. Dat bleek tegen te vallen. 
Maar de rondleiding en de anekdotes spraken ieder geval wel tot de verbeelding. Net als het feit dat het gebouw leeg staat en er naar een herbestemming gezocht wordt. Boeiende materie voor bouwers natuurlijk, er werd volop gespeculeerd over wat je met het gebouw zou kunnen doen. Al temperde realiteitszin het enthousiasme wel een beetje want velen verwachten dat je vast niet veel mag veranderen aan zo’n rijksmonument.

Bekijk andere publicaties