Circulair bouwen en duurzaam bouwen zijn niet altijd de beste vrienden.

27-03-2019 - Amsterdam

‘Circulair bouwen: hype of de toekomst?’ was de titel van de themabijeenkomst van afdeling Midden-Holland van dinsdag 26 maart. Want volgens spreker Jan Willem van de Groep zijn er de nodige kritische kanttekeningen te plaatsen bij circulair bouwen.

In Jan Willem van de Groep had de themabijeenkomst een spreker die niet bepaald onbekend is met duurzaamheid. Hij is onder meer expert van DuurzaamGebouwd.nl en adviseur voor duurzame ondernemers en overheden en was tot voor kort verbonden aan het energietransitieprogramma Energiesprong. Maar wie een kritiekloos promotieverhaal over circulair bouwen verwachte, kwam bedrogen uit. De deelnemers aan de themabijeenkomst werden vooral aangezet tot nadenken over het nut van circulair bouwen. En over wat circulair bouwen precies is; of allemaal kan zijn. Van de Groep gaf aan dat het een soort containerbegrip is geworden waar van alles onder kan worden volstaan. Voor de ene opdrachtgever is bijvoorbeeld het hergebruik van een keukenblad al circulair terwijl het voor een ander gaat om het hergebruik van materialen in een gesloten kringloop. “Zorg dus vooraf dat je duidelijk hebt wat de opdrachtgever precies van je verlangt’, luidde dan ook de boodschap.

Hoe duurzaam is circulair bouwen eigenlijk?

Bij die gesloten kringloop plaatste Van de Groep de nodige vraagtekens. Want om bijvoorbeeld staal uit een gebouw te kunnen smelten en hergebruiken, moet een enorme hoeveelheid energie aan de kringloop worden toegevoegd. ‘Hoezo gesloten?’, kun je je dan afvragen. Denkend aan de CO2 uitstoot kun je je dan volgens Van de Groep ook afvragen of circulariteit altijd wel zo duurzaam is. In dat verband gaf hij ook een voorbeeld van lineaire of circulaire zonnepanelen. Die uit de lineaire economie hebben volgens hem op zowel financieel als CO2-vlak en aanzienlijk kortere terugverdientijd dan zonnepanelen uit de circulaire economie.

Lees meerBekijk andere publicaties