Cobouw Café Zuid-Holland: Bouw en provincie hebben elkaar nodig bij grote bouwthema’s

28-01-2019 - Den Haag

Verduurzamen, voldoende woningen bouwen en de provincie bereikbaar houden. Deze grote bouwthema’s houden Zuid-Holland momenteel bezig. Politici en bouwers gingen erover in debat tijdens het Cobouw Café op dinsdagavond 22 januari in Millers in Den Haag. Ondanks de eerste sneeuw van het jaar was de zaal goed gevuld.

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen toert Bouwend Nederland samen met het Cobouw Café door het land. In Den Haag spraken Cobouwjournalisten Thomas van Belzen en Joost Zwaga, samen met sidekick Fries Heinis, algemeen directeur van Bouwend Nederland, met lijsttrekkers Adri Bom-Lemstra (CDA), Floor Vermeulen (VVD) en Berend Potjer (GroenLinks) en ondernemer Dennis van der Werff van de Van der Werff Groep over prangende bouwkwesties in Zuid-Holland.

Scherp randje

“Aan tafel heerste de sfeer van een verkiezingsdebat. Iedereen vindt bereikbaarheid belangrijk, maar het scherpe randje zat in de manier waarop we die kunnen bereiken. GroenLinks wil bijvoorbeeld meer investeren in openbaar vervoer, de VVD wil juist investeren in mobiliteit op alle vlakken” zegt Wouter Saes, Adviseur Markt en Overheid van regio Randstad Zuid. “VVD vindt ook dat je niet ontkomt aan bouwen in het groen. Het CDA wil juist binnenstedelijk bouwen, omdat mensen volgens hen in de stad willen wonen. Opvallend vond ik het standpunt van GroenLinks. Potjer gaf duidelijk aan te willen bouwen, omdat het nu eenmaal nodig is. Terwijl die partij van oudsher terughoudender over bijbouwen denkt.”

Randvoorwaarde

De belangrijkste conclusie die de aanwezigen trokken, is dat de bouw en provincie elkaar nodig hebben om aan de enorme vraag te voldoen. De vervolgvraag was hóe je dat gaat doen. Daar is tijdens het debat een voorzichtige aanzet voor gedaan; de samenwerking tussen politiek en markt moet verder uitgebreid worden. Dat is een randvoorwaarde om alle andere vraagstukken te kunnen behandelen. Ook moet de markt eerder betrokken worden bij planvorming en in aanbestedingen moet ruimte komen voor duurzame innovatieve oplossingen.

Cultuurverandering

In de bouwtalkshow koos het publiek ervoor om de volgende stelling te behandelen: Meer investeren in OV is dé oplossing voor de verstedelijkingsopgave. Dennis van der Werff benoemde tijdens het debat het beter benutten van de kennis van de markt. Hij haalde als voorbeeld de N211 aan: een nieuwe provinciale weg met zonnepanelen in het wegdek. Om zulke innovaties te realiseren, moet volgens hem een cultuurverandering plaatsvinden, zowel in de politiek als in de markt.

Duidelijkheid

Na deze stelling volgde een interview met Tweede Kamerlid Matthijs Sienot (D66) over het Klimaatakkoord. Sienot vond het belangrijk dat het kabinet duidelijke beslissingen neemt, zoals van het gas af te gaan, en geld investeert om het Klimaatakkoord voor elkaar te krijgen. Zo weet de markt wat er gaat gebeuren en kunnen bedrijven ermee aan de slag. Dat konden Dennis Van der Werff en Fries Heinis beamen.

Lees meerBekijk andere publicaties