Data analytics: nieuw instrumentarium voor auditors en accountants

07-01-2020 - Rotterdam

Data analytics maakt patronen inzichtelijk, spoort abnormaliteiten op en brengt bedrijfsprocessen in kaart. Overheidsinstanties en het bedrijfsleven maken daarom steeds vaker gebruik van data science en dat biedt tal van mogelijkheden voor het vakgebied accounting & assurance, zeggen prof. dr. Cees van Halem en dr. Kristiaan Glorie van Erasmus Q-Intelligence. “We hebben hier een grote doos met nieuw gereedschap voor accountants en auditors.”

Erasmus Q-Intelligence is een jong bedrijf dat gelinkt is aan de Erasmus School of Economics. Er werken experts op het gebied van kwantitatieve analyse – oftewel data analyse – aan projecten voor het bedrijfsleven. Daarbij hebben ze directe toegang tot de kennis van wetenschappers en hoogleraren van de universiteit. Q-Intelligence biedt daarnaast executive programs en postacademische opleidingen aan voor mensen die zelf in hun organisatie aan de slag willen met data science. Interessant voor iedereen die patronen en afwijkingen wil herkennen in grote hoeveelheden data. Bijvoorbeeld een ministerie dat gevaarlijke lading wil controleren en wil weten welke auto’s geïnspecteerd moeten worden. Of de Belastingdienst die inzicht wil hebben in risicogroepen bij aangiftes.

Vak verbreden

De mogelijkheden van data analyse zijn legio en kunnen van toegevoegde waarde zijn voor tal van beroepen. Bijvoorbeeld voor het vak van accountants en auditors. Cees van Halem legt uit: “Een accountant is bij het doorspitten van de bedrijfsgegevens op zoek naar abnormaliteiten. Auditors zoeken binnen bedrijven of ze in de formulierenloop van de afgelopen perioden, in de logs, vreemde dingen tegenkomen. Ze controleren of alles volgens de standaardprocedure is gegaan en of er bijvoorbeeld geen pakket met eindproducten is verstuurd zonder rekening. Het vak van deze ‘controleurs’ verandert en staat onder druk door steeds lagere tarieven. Accountants moeten zich regelmatig in de rechtbank verdedigen voor schandalen die ze over het hoofd gezien hebben. Data analyse kan helpen om frauduleuze constructies op te sporen en minder mazen in het net te laten vallen. We zien veel mensen van grote accountantskantoren in onze executive programs en postacademische opleidingen. Ze zoeken naar tools om hun positie sterker te maken.” Kristiaan Glorie vult aan: “Ze zijn ook op zoek naar andere taken die hun vak breder kunnen maken in de toekomst. Bijvoorbeeld door naast het controleren ook te adviseren. Met de data gedreven technieken die wij in huis hebben, kunnen ze hun advies kwantitatief onderbouwen.”

Lees meerBekijk andere publicaties