Door de duurzaamheidsbomen het bos weer zien

15-03-2019 - Amsterdam

Afdeling Amsterdam organiseerde woensdag 13 maart een themabijeenkomst over duurzaam bouwen. Deelnemers kregen inzicht in de laatste ontwikkelingen en duidelijkheid over het steeds breder wordende thema.

Duurzaam bouwen is zo groot gegroeid dat het voor de bedrijven die het moeten doen niet altijd even duidelijk meer is wát er nu precies van ze wordt verwacht en aan welke eisen ze nu precies moeten voldoen. Daarom was de presentatie die ing. Richard Ruijtenbeek woensdag aan de leden van de afdeling Amsterdam gaf, zeer welkom. De senior adviseur Energie en Circulaire ontwikkeling bij het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam belichtte bijvoorbeeld de vele gedaanten die duurzaamheid heeft. Groen, energieverbruik, levensduur, mobiliteit, ga zo maar door. Allemaal aspecten die van belang kunnen zijn bij aanbestedingen. Daarom de tip van Ruijtenbeek aan vooral de infrabedrijven om bij aanbestedingen goed te kijken waar je als bedrijf de nadruk op kunt leggen en een hoge score mee kunt halen.

Tweedeling dreigt

Ook BENG, circulair bouwen en BREEAM kwamen voorbij in de presentatie van Ruijtenbeek. Vooral circulair bouwen leverde veel gespreksstof op. MKB’ers voelen een kloof ontstaan tussen hunzelf en de grote bedrijven doordat BIM een steeds belangrijkere rol gaat spelen bij circulair bouwen. Digitale modellen worden vrijwel onmisbaar om inzichtelijk te maken welke bouwstoffen in een gebouw worden toegepast en of die herbruikbaar zijn of niet. Voor veel kleinere bedrijven is werken met BIM nu eenmaal niet zonder meer weggelegd en dan wordt het erg moeilijk om aan te haken en te kunnen voldoen aan huidige duurzaamheidseisen. Afgesproken is om samen met de gemeente verder te onderzoeken hoe BIM op een praktische manier toegankelijker kan worden gemaakt voor het MKB. Daarnaast is er gesproken over het isoleren van gevels, een belangrijke stap voor verduurzaming van bestaande bouw, en hoe het MKB en de gemeente samen een efficiënte wijze kunnen ontwikkelen om hierin stappen te maken.

Lees meerBekijk andere publicaties