Ervaar de toekomst tijdens de ‘Maritime Week’

18-10-2016 - Rotterdam

De Nederlandse maritieme sector presenteert zich in de eerste week van november tijdens de jaarlijkse ‘Maritime Week’. Hierbij zijn bedrijven en opleidingen geopend voor bezoek, vinden seminars plaats en worden tijdens het ‘Maritime Awards Gala’ vijf prijzen voor innovatieve projecten binnen de sector uitgereikt. In onderstaand overzicht vindt u enkele activiteiten die tijdens de week worden georganiseerd.

De week begint op zaterdag 29 oktober met een open dag van het kennisinstituut MARIN in Wageningen, dat onderzoek doet naar mogelijkheden om objecten in de maritieme sector schoner, slimmer en veiliger te maken. Voor de onderzoeken die daar worden verricht, worden waterbakken van 250 meter lang gebruikt om de gedragingen van schepen op volle zee te na te bootsen.

Op maandag 31 oktober vindt in Studio 21 in Hilversum het Maritime Awards Gala plaats. Na de opening door een bijzondere gast uit de politiek, worden hier dé prijzen voor innovatie binnen de Maritieme Sector uitgereikt. Dit gebeurt in bijzijn van zo’n 850 professionals uit de maritieme sector.

Op dinsdag 1 november spreken Schout-bij-Nacht Rob Kramer (Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten), Jan Bert Schutrops (President Vopak Nederland) en Jan Gardeitchik (Hoofd Havenmeesterbeleid, Havenbedrijf Rotterdam) in Rotterdam tijdens de STC & YoungShip masterclass over de kwetsbare balans tussen vrije handel en veilige en open handelsroutes.

Op woensdag 2 november staan de schijnwerpers op het Loodswezen in Rotterdam. Gedurende deze dag wordt de aandacht gevraagd voor het werk van de vele loodsen die ervoor zorgen dat de scheepvaart veilig op haar plaats van bestemming komt in de verschillende havens van Nederland.

Op donderdag 3 november vindt de Maritime Innovation Experience plaats in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Dit is de plaats voor ontmoetingen, inspiratie en kennisuitwisseling tussen maritiem-technische bedrijven en studenten. Op de Centrale Markt worden op een laagdrempelige manier studenten geënthousiasmeerd voor innovaties in de maritieme sector. Naast deze bijeenkomst vindt ook het Havendebat in Amsterdam plaats.

Op vrijdag 4 november vindt in Harlingen de officiële opening plaats van de Full Mission Binnenvaartsimulator, momenteel de meest geavanceerde binnenvaartsimulator ter wereld. De simulator zal in eerste plaats beschikbaar zijn voor onderwijs aan leerlingen en studenten van de Maritieme Academie Holland, maar kan ook ingezet worden voor bedrijfstrainingen of voor opdrachten vanuit de overheid.

Op vrijdag 4 november wordt ook de volledig gemoderniseerde voorlichtingscampagne ‘Zeebenen in de klas’ gelanceerd. Deze campagne is bedoeld om interesse voor het zeevarende beroep te creëren bij leerlingen van groep 7 en 8. Zeevarenden en loodsen die gedurende het jaar gastlessen verzorgen op basisscholen, krijgen in de nieuwe campagne mogelijkheid om met een digibord en Virtual Reality bril het leven aan boord inzichtelijk te maken.

Wie nog op klassieke manier kennis wil maken met de Zeevaartopleidingen kan op zaterdag 5 november zowel in Amsterdam als in Rotterdam terecht bij open dagen van zeevaartopleidingen. Dit is een van de vele manieren om met een studie in de scheepvaartsector in aanmerking te komen.

Noot voor de redactie:
Media die geïnteresseerd zijn om een verhaal te maken voorafgaand of tijdens de ‘Maritime Week’, bij het gala aanwezig willen zijn of gewoon meer informatie willen hebben, kunnen contact opnemen met Havana Blue – Maritime PR: Robin Middel – middel@havanablue.nl – 06 189 744 41 of Rick van de Weg – weg@havanablue.nl – 06 557 202 91.

Het ‘Martime Awards Gala’ biedt op twee manieren ruimte om aanwezig te zijn. Enerzijds kunt u de gala-avond bijwonen aan onze speciale mediatafel. Hiervoor is een zeer beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Daarnaast plannen we op een mediabijeenkomst aan het begin van het gala. Dit programma zal tussen ongeveer 16.45 en 18.30 uur plaatsvinden. Het betreft een kort inhoudelijk mediaprogramma, het bijwonen van de ‘key note speech’ en opening van het gala.

Begin volgende week zal daar een aanvullend persbericht over volgen.

Lees meerBekijk andere publicaties