Glazen fietsenstalling Station RAI verdrievoudigt capaciteit

19-05-2020 - Amsterdam

Glazen fietsenstalling Station RAI verdrievoudigt capaciteit

Bouwbedrijf J.P. van Eesteren heeft, in opdracht van de gemeente Amsterdam, de metrohal en fietsenstalling van Station RAI een complete make-over gegeven. De fietsenstalling is daarbij voorzien van een prachtig glazen gevel en dak. De capaciteit is uitgebreid van 500 naar zo’n 1.850 plaatsen.

Ook de metrohal is vergroot en vernieuwd in de stijl van het vijf jaar eerder gerenoveerde NS-station. Het drukbezochte station naast de RAI en de Amsterdam Zuidas bleef gedurende de werkzaamheden alle dagen open. Een belangrijke eis van GVB en ProRail was namelijk dat hun passagiers geen hinder zouden ondervinden. “En dat is gelukt”, vertelt projectleider Sander Spoor van J.P. van Eesteren. “De metrohal is geen dag dicht geweest terwijl het hier van zes uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds druk is met voetgangers. Dat betekende heel veel nachtwerk, maar ook dat je overdag de hekken metertje voor metertje moest opschuiven om de bouwplaats zo klein mogelijk te houden.”

Vooraf in 3D
Het werk bestond uit sloopwerk, grondwerk, heiwerk en het aanbrengen van prefab vloeren, een staalconstructie en beglazing. Erg handig daarbij was dat het hele project voorafgaand aan de renovatie in 3D is gemodelleerd in een Bouw Informatie Model (BIM). Spoor: “Dat heeft ons zeker geholpen. Er is veel glas in dit project verwerkt. Dat moet passen. Hout kun je op de bouwplaats nog op maat maken, glas niet.”

Over J.P. van Eesteren
TBI-onderneming J.P. van Eesteren is een landelijk opererende utiliteitsbouwer. De projectportefeuille omvat een mix van nieuwbouw en herbestemming, verduurzaming en planmatig onderhoud van bestaand vastgoed. Met vestigingen in Gouda, Amsterdam en Houten ontwerpt, realiseert en onderhoudt J.P. van Eesteren technisch en organisatorisch complexe projecten; projecten met een hoog ‘bouw IQ’. J.P. van Eesteren staat voor: gebouwen slimmer maken.

TBI is een groep van ondernemingen die met elkaar en met hun klanten en partners de leefomgeving van de toekomst maken. Bij de TBI-ondernemingen werken mensen die zich onderscheiden door technisch vakmanschap, ondernemerschap, innovatiekracht en samenwerking op het gebied van Techniek, Bouw en Infra. Gezamenlijk realiseerden de TBI-ondernemingen in 2019 een omzet van 1.850 miljoen euro.

jpvaneesteren.nl
tbi.nl

Bekijk andere publicaties