Hans Offringa giet Zagatti-collectie in een gloednieuw boekwerk

16-01-2018 - Sassenheim

Scotch Whisky International heeft de internationaal gerenommeerde whiskyschrijver Hans Offringa opdracht verleend tot het schrijven en produceren van een nieuw boekwerk over de Zagatti-collectie.

Scotch Whisky International wist de whiskycollectie, beschouwd als ’s werelds beroemdste in zijn soort, in 2015 in zijn bezit te krijgen. Hier gingen jaren van onderhandelingen met de Italiaanse verzamelaar Valentino Zagatti aan vooraf, die in 1999 en 2004 zijn collectie reeds in boekvorm publiceerde. Deze boeken zijn al geruime tijd niet meer verkrijgbaar en zijn hierdoor zeer gewild bij (whisky)verzamelaars wereldwijd.

Michel Kappen, oprichter en CEO van Scotch Whisky International: “Een van de voorwaarden van de heer Zagatti was dat de collectie in een museum wordt ondergebracht, en bij een dergelijk ‘Zagatti-museum’ hoort ook een nieuw boek. In ‘The Whisky Couple’ Hans en Becky Offringa hebben wij de juiste personen gevonden om deze fantastische uitdaging te realiseren. Het museum zal naar verwachting in juni 2018 de deuren openen, het boekwerk zelf verschijnt pas eind 2019. Er is een speciale fotostudio bij ons in Sassenheim ingericht om elke individuele fles van de collectie onder identieke lichtomstandigheden te kunnen fotograferen. Die studio blijft minstens een half jaar permanent bij ons actief.”

Hans Offringa is zeer verheugd met deze megaklus. ‘Meer dan 3.000 flessen moeten gefotografeerd en gedocumenteerd worden om ze vervolgens in een tijdlijn te plaatsen. Mijn vrouw Becky zal zich voor een groot deel met de research bezighouden en voor de fotografie hebben we Ron Greve ingehuurd, huisfotograaf van onder meer het Zwolse sterrenrestaurant De Librije. De vormgeving is in handen van Laurien Stam met wie we al eerder diverse whiskyboeken hebben gemaakt. Zo’n beroemde collectie letterlijk boekstaven is een geweldig avontuur, niet alleen qua impact maar ook qua volume. Wij voelen ons dan ook zeer vereerd met deze opdracht.”

“Door de veelheid aan materiaal is het niet doenlijk om dit in een afzonderlijke band onder te brengen”, vervolgt Offringa. “Het boekwerk zal uit vier of vijf delen gaan bestaan en wordt chronologisch opgebouwd. Ook zal in aparte hoofdstukken aandacht worden besteed aan de geschiedenis van glas, het etiket én de psychologie van het verzamelen. De flessen worden via een tijdlijn in de tijd geplaatst, zodat de lezer houvast krijgt van wat er bijvoorbeeld in het jaar 1843 gebeurde in de (whisky)wereld. Dat is het jaar van botteling van de oudste fles in de Zagatti-collectie. We zullen in totaal twee jaar nodig hebben om alle delen klaar te hebben.”

Het boekwerk gaat in een speciale cassette in een gelimiteerde luxe uitgevoerde oplage verschijnen. Scotch Whisky International maakt het binnenkort mogelijk om bij voorintekening een met de hand genummerd exemplaar te bestellen.

Bekijk andere publicaties