Helft Amsterdamse bouwleerlingen stopt voortijdig

01-10-2018 - Amsterdam

Bouwmensen Amsterdam, Bouwend Nederland en leden van de afdeling Amsterdam staken 26 september de koppen bijeen om de veel te hoge uitstroom van leerlingen tegen te gaan.

Meer dan de helft van het aantal bouwleerlingen in Amsterdam maakt de opleiding niet af. Die schrikbarende constatering was voor Bouwmensen Amsterdam aanleiding om bij de stoppers na te vragen wat daarvoor hun reden is. Interessant om te weten, vooral omdat het gros van de afhakers in het eerste halfjaar de handdoek gooit. Meestal doen ze dat op het moment dat ze de eerste werkervaring bij een bouwbedrijf opdoen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat leerlingen als belangrijkste reden voor het stoppen de begeleiding vanuit de bedrijven noemden.
Bouwmensen Amsterdam en Bouwend Nederland nodigden de Amsterdamse lidbedrijven uit om gezamenlijk over het probleem te praten en te kijken hoe dat uitstroompercentage kan worden teruggedrongen van 50% naar 20%. Zo’n 32 bedrijven, van klein tot groot, waren er 26 september naar de werksessie in Diemen gekomen. In drie groepen brainstormden ze over best practices, over wat de belangrijkste punten zijn voor het binden en blijven boeien van leerlingen. En over wat er dus te verbeteren valt.

Open discussie zonder wijzende vingers

Het is ingewikkelde materie, onderkenden de aanwezigen. Millennials ontwikkelen zich nu eenmaal op een heel andere manier dan veel leerlingbegeleiders hebben gedaan, was een constatering. En dan is het makkelijk in de valkuil stappen van ‘Vroeger was het beter, toen wisten we als beginners veel meer; nu moet je ze uitleggen wat een hamer is’ en de leerlingen dan maar een bezem in de hand te drukken en ze aan het vegen te zetten. Maar iedereen was het er over eens dat dat niet het juiste antwoord is. ‘Dat pikken jongeren anno nu nu eenmaal niet.’
Een open discussie dus, vanuit een gemeenschappelijke overtuiging dat het heel belangrijk is om uit te dokteren hoe je leerlingen nou het beste kunt begeleiden; en in die zoektocht van elkaar te leren.

Uitkomsten naar álle lidbedrijven

Alle input die de werksessie opleverde is verzameld en wordt de komende weken gedistilleerd tot een 10-punten lijst. Naar verwachting zal die eind oktober, begin november klaar zijn. De lijst gaat, mogelijk in de vorm van een informatieve poster, naar de bedrijven die bij de bijeenkomst aanwezig waren. Dat zijn echter de bedrijven die het belang van het terugdringen van de uitstroom al onderkennen. Belangrijk is natuurlijk dat juist de bedrijven die welmet leerlingen werken maar niet bij de sessie aanwezig waren, die noodzaak ook inzien. Vandaar dat Bouwmensen en Bouwend Nederland de uitkomst van de actie vooral ook bij die bedrijven onder de aandacht zal brengen.

Lees meerBekijk andere publicaties