Hoe warmtebeeldcamera’s kunnen helpen bij isoleren

30-11-2021 - Reading, UK

In het Klimaatakkoord zijn ambitieuze afspraken vastgelegd over de verduurzaming van de gebouwde omgeving. In 2050 moeten ruim 8 miljoen gebouwen energieneutraal zijn. Dit is een enorme kans én opgave voor de bouw- en installatiesector. Warmtebeeldcamera’s kunnen helpen bij het sneller en efficiënter isoleren van woningen. Maar met het invallen van de winter kunnen ook doe-het-zelvers profiteren van deze technologie.

Hoe warmtebeeldcamera’s kunnen helpen bij isoleren

Een groot deel van de isolatieproblemen van een woning is onzichtbaar. Ze worden veroorzaakt door kleine onregelmatigheden in constructies, buizen en leidingen en zitten vaak verstopt achter muurbedekking. Met name oudere huizen zijn ook na het aanbrengen van vloer-, gevel-, dakisolatie en dubbel glas nog niet optimaal geïsoleerd.

Een warmtebeeldcamera die temperatuurverschillen zichtbaar maakt, kan helpen bij het gericht opsporen van isolatielekken. Van lucht, maar ook bij andere veroorzakers van een slecht binnenklimaat, zoals optrekkend vocht of een lekkende leiding. Warmtebeeldcamera’s zijn daarmee het geheime wapen van de bouw- en installatie-sector. Maar ook mensen die zelf aan de slag willen met het verduurzamen van hun huis, hebben toegang tot deze technologie.

Wat is warmtebeeld?
In het jaar 1800 stond de Duits-Britse astronoom Sir William Herschel voor een raadsel. Als we licht kunnen zien, waarom warmte dan niet? Herschel kwam met de theorie dat lichtstralen ook warmte vervoerden. Tijdens een experiment waarbij hij met een glazen prisma een lichtstraal splitste, ontdekte hij dat verschillende kleuren licht verschillende temperaturen hebben. Het duurde daarna nog honderd jaar totdat elektromagnetische straling formeel werd ontdekt. Sindsdien gebruiken talloze professionals, van artsen tot astronauten, warmtebeeld om zichtbaar te maken wat met het blote oog niet te zien is.

Bekijk ook deze video over hoe warmtebeeld kan helpen bij betere isolatie. (Bron: World of Warmth).

Technologie in je broekzak
Professionele warmtebeeldcamera’s zijn heel lang extreem dure, zware apparaten geweest. In 2016 werd dit probleem verholpen, toen Caterpillar op de proppen kwam met de Cat S60, de eerste smartphone met geïntegreerde FLIR-warmtebeeldcamera, die de technologie plotseling voor iedereen beschikbaar maakte.

Vijf jaar later is deze smartphone geëvolueerd tot de Cat S62 Pro. Met deze smartphone heeft iedereen die dat wil toegang tot de beste, volledige FLIR-warmtebeeldcamera – letterlijk in je broekzak. Dankzij de uitzonderlijke beeldkwaliteit en talloze mogelijkheden van de warmtecamera (zoals livestreaming) wordt iedere isolatie gemakkelijker en efficiënter.

De Cat S62 Pro beschikt bovendien over een lange batterijduur en is een van de stevigste, duurzaamste smartphones op de markt. Hij doorstaat vallen, schokken, water, stof, zand, extreme temperaturen en schoonmaak met zeep, chloor of alcoholdoekjes. Daarmee kan iedereen altijd op de telefoon vertrouwen, zelfs in de meest veeleisende omstandigheden op de werkvloer.

 

De Cat S62 Pro is verkrijgbaar op catphones.com en oa. bij Belsimpel.

Bekijk andere publicaties