Holland-Midden wil in gesprek met de regelgever over luchtdicht bouwen

09-04-2018 - Amsterdam

Een goed gesprek met de overheid over wat wel en wat niet kan, dat zouden de bouwbedrijven van Midden-Holland graag aangaan. Want luchtdicht bouwen, daar blijken nogal wat haken en ogen aan te zitten.

Gebouwd om te ventileren

Nederland moet de CO2-uitsttoot drastisch terugdringen. En dat lukt niet alleen door andere energiebronnen in te zetten, isoleren en luchtdicht bouwen is minstens zo belangrijk. Omdat er in de in de praktijk nog wel eens wat zaken mis gaan bij dat luchtdicht bouwen, organiseerde de afdeling Midden-Holland een verdiepende themabijeenkomst over dat onderwerp. Aan de hand van onder meer een aantal praktijkvoorbeelden en de nodige theorie over bouwfysische zaken legde Ing. W.C. Slagter van Nieman-Kettilz Gevel- en Dakadvies uit hoe luchtdicht te bouwen.
De presentatie leverde een open en zeer levendige discussie op over zaken waar de deelnemende bedrijven in de praktijk tegenaan lopen. Bijvoorbeeld dat het voor zo’n 30% van de bestaande woningvoorraad eigenlijk geen haalbare kaart is om aan de eisen van de overheid te voldoen. Bouwmethoden en materialen die vroeger zijn gebruikt, zijn namelijk helemaal niet berekend op 21e-eeuwse aanpassingen die de woning luchtdicht maken. Bepaalde dakkappen en beluchtingsdakpannen bijvoorbeeld zijn immers juist bedoeld om voor ventilatie te zorgen; afsluiten leidt dan tot rot en schimmel. “Hoe moeten we dat aanpakken?”, was de vraag uit de zaal. “En hoe reëel zijn de eisen van de overheid eigenlijk?”

Lees meerBekijk andere publicaties