Infraplatform Randstad Noord laat zich wegwijs maken op Schiphol

27-11-2019 - Amsterdam

Zo’n vijftig leden van het Infraplatform Randstad Noord verzamelden zich woensdag 20 november bij Schiphol. Niet om naar zonniger oorden te vertrekken maar voor een boeiende themabijeenkomst over bouwen op en rond de luchthaven.

Liefst had Randstad Noord de infrabouwers meegenomen achter de schermen van het project Land side maar dat bleek gezien de omvang van de groep en de veiligheidsregels van de luchthaven geen haalbare kaart. Het Corendon Village hotel bleek echter een prima alternatief. 

In één van de conferentieruimtes van het hotel kregen de deelnemers een inkijkje in het immense project Land Side. Landzijde is, zo vertelden Michel Hensen van Schiphol en Dirk-Jan Vinke van BAM Infra, eigenlijk het hele gebied rondom de luchthaven dat vrij toegankelijk is. De wegen en parkeergarages, de bus en treinstations, de vertrek- en aankomsthallen; overal waar reizigers, bezoekers, afhalers en wegbrengers kunnen komen zonder dat ze daar een ticket of paspoort voor nodig hebben. In dat gebied vindt een behoorlijk ingewikkelde bouwoperatie plaats, in voorbereiding op de bouw van de terminal zelf. Een enorm project waarbij bijvoorbeeld alleen al 120 kilometer kabel moet worden gelegd en verlegd. Dat is niet alleen veel, de echte uitdaging zit hem erin dat Schiphol, het luchtverkeer en alle transport daaromheen wel moet kunnen doorgaan. Daar is een continu verleggen van wegen en looproutes en creëren van tijdelijke situaties voor nodig, zo vertelden opdrachtgever en aannemer. Dirk-Jan en Michel maakten er een boeiend en spannend verhaal van dat bij de infrabouwers veel ontzag voor de complexe opgave en bewondering voor de oplossingen oogstte. 

Lees meerBekijk andere publicaties