Ingrijpende Wet kwaliteitsborging vraagt om uitgebreide voorlichtingscampagne

21-06-2019 - Amsterdam

Wat betekent dat nou in de praktijk, die Wet Kwaliteitsborging? Gezien de forse opkomst bij de themabijeenkomst van 19 juni is dat een vraag die de bouwers van Midden-Holland absoluut bezighoudt.

Met ‘Kwaliteitsborging in de praktijk’ had de afdeling Midden-Holland een razend actueel thema voor de bijeenkomst van woensdag 19 juni. Een maand eerder was de Wet Kwaliteitsborging namelijk aangenomen door de Eerste Kamer. In 2021 wordt de wet van kracht, dan gaan alle bouwbedrijven er mee te maken krijgen. Dat verklaart de hoge opkomst bij de bijeenkomst, maar liefst veertig mensen waren naar Bouwmensen in Hoofddorp gekomen om drie sprekers uit de doeken te horen doen hoe Kwaliteitsborging in de praktijk werkt.

Razendsnelle introductie

Uiteraard begon de bijeenkomst met een uiteenzetting over de Wet Kwaliteitsborging zelf, over het waarom, het wat en hoe. Een schier onmogelijke taak voor Jurgen Slippens van Nieman Raadgevende Ingenieurs want hij had er een half uur de tijd voor en de informatie is enorm uitgebreid en veelomvattend. In een sneltreinvaart gaf hij zijn toehoorders echter een behoorlijk goed beeld van de achtergrond en de inhoud. Zo was bijvoorbeeld voor iedereen goed duidelijk dat je straks, als er na oplevering van een bouwwerk gebreken zijn, als bouwer moet aantonen dat jij daar niet verantwoordelijk voor bent in plaats van dat, zoals dat nu nog gaat, de opdrachtgever moet aantonen dat het aan de bouwer ligt.

Alles digitaal vastleggen

Door de wijziging in ‘bewijslast’ wordt vastleggen van het hele bouwproces dus enorm belangrijk.
Daar ging de tweede spreker, Robert Greidanus van Ed Controls, op in. Dat bedrijf heeft zich daar namelijk in gespecialiseerd er het digitale systeem ED Controls voor ontwikkeld. Greidanus vertelde over dat systeem en liet zien hoe je er mee werkt. Bijvoorbeeld hoe je met een tablet een foto van een bepaald bouwonderdeel kunt maken en vervolgens met het programma op de bouwtekening kunt aangeven waar de foto is gemaakt. En hoe de controleur dat later weer in een audit-controle systeem kan verifiëren.

Praktijkonderzoek

Spreker drie was Marc de Groot, een HTS-student die nog maar net (een paar uur eerder!) was afgestudeerd op het onderwerp Interne kwaliteitsborging. De zoon van Eric de Groot van Bouwbedrijf de Groot beschreef hoe er in de praktijk wordt omgegaan met dit soort digitale systemen, hoe ze worden ontvangen en wat de impact is op het dagelijks werk van bouwers. Hij deed dat aan de hand van praktijkonderzoek dat hij voor zijn afstuderen deed bij Bouwgroep Horsman & Co.

Wordt vervolgd

De drie sprekers zorgden voor een zeer gevarieerde en vooral ook zeer informatieve bijeenkomst die mooi duidelijk maakte wat er allemaal bij komt kijken om straks te kunnen aantonen dat je als bouwer goede kwaliteit hebt geleverd. Duidelijk was echter ook dat anderhalf uur niet genoeg is om álle ins en outs van de Wet Kwaliteitsborging te bespreken. Denk alleen maar aan de juridische aspecten die de wijzigingen in aansprakelijkheid met zich mee brengen. Alle reden dus voor Bouwend Nederland om een uitgebreide voorlichtingscampagne over de Wet Kwaliteitsborging in te richten, met onder meer (thema)bijeenkomsten. Meer informatie daarover volgt, houd de websitein de gaten. En zet alvast 11 september in de agenda, dan is er een webinair over de Wet Kwaliteitsborging.

Lees meerBekijk andere publicaties