Louis Tay wint Ruut Veenhoven Award – Erasmus Universiteit Rotterdam

19-11-2016 - Rotterdam

De tweede Ruut Veenhoven Award is door de jury toegekend aan dr. Louis Tay, werkzaam aan de Purdue University in de VS voor zijn onderzoek naar de relatie tussen blijdschap en verdriet. Hierin onderzoekt hij de vraag of dit twee aparte emoties zijn, of uitersten van één gevoelsbalans. De award wordt op 22 november uitgereikt op de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

De Ruut Veenhoven Award is een prijs die wordt toegekend door het Erasmus Happiness Economics Research Organisation (EHERO) ter ere van Emeritus ‘geluksprofessor’ Prof. dr. Ruut Veenhoven (1942); initiatiefnemer van de World Database of Happiness en redacteur van de Journal of Happiness Studies. De award streeft er naar hoogstaand onderzoek op het gebied van geluksstudies door een recent gestarte, veelbelovende onderzoeker te stimuleren en belonen.

De eerste editie daarvan ging vorig jaar naar Jan-Emmanuel De Neve. Dit jaar is Louis Tay als winnaar uit de bus gekomen uit dertig inschrijvingen. De finale ging tussen vier wetenschappers die volgens de jury allen uitmuntend onderzoek hadden ingezonden. De keuze was dan ook lastig maar het werk van Louis Tay werd als het meest origineel en vernieuwend beoordeeld. “Mooi om te zien hoe Louis Tay met behulp van begrijpelijke, innovatieve, kwantitatieve, psychometrische methoden het concept ‘happy’ plaats en vorm geeft in het woordenlandschap van emoties.” Zijn onderzoek verscheen al in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Emotion Review’.

Interessant is bijvoorbeeld dat Tay laat zien dat het feit dat we soms ‘gemengde emoties’ (een beetje blij en verdrietig tegelijkertijd) ervaren, niet hoeft te betekenen dat deze twee aparte emoties zijn in plaats van uitersten van één gevoelsbalans. Alleen wanneer we extreme blijdschap en verdriet tegelijkertijd zouden ervaren, levert dit bewijs voor het bestaan van twee aparte emoties. Maar zulke gelijktijdige emoties zijn in onderzoek nog niet waargenomen.

Tay is Assistant Professor in Industrial-Organizational Psychology aan de Purdue University in de VS.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar zijn voor de award uitreiking, inclusief lezing van Tay, Veenhoven en wetenschappelijk directeur van EHERO, dr. Martijn Burger. Inschrijven kan via https://www.eur.nl/english/ehero/events/veenhhovenaward2016/.

Over EHERO
Erasmus Happiness Economics Research Organisation (EHERO) is het multidisciplinaire kennis- en onderzoeksinstituut op het gebied van geluk van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Doel is bij te dragen aan een groter geluk voor een groter aantal mensen. Naast fundamenteel onderzoek over de determinanten en resultaten van geluk richt EHERO zich op de verspreiding van kennis over geluk door toegepast onderzoek, congressen, workshops, advies en executive opleidingsprogramma’s. EHERO is bovendien de beheerder van de World Database of Happiness, de grootste database van het wetenschappelijk onderzoek naar geluk ter wereld.

EHERO onderneemt deze activiteiten om mensen en organisaties, zowel overheden, bedrijven als (semi)publieke instellingen in staat te stellen beter geïnformeerde keuzes te maken. Zie voor meer informatie: www.eur.nl/ehero.
Niet voor publicatie:

PERSUITNODIGING
De tweede editie van de Ruut Veenhoven Award wordt op 22 november 2016 door Prof. Dr. Ruut Veenhoven uitgereikt aan dr. Louis Tay. Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Programma
13.15 – 16.15 uur: met voordrachten van Prof. Dr. Ruut Veenhoven en dr. Louis Tay. Aansluitend borrel.

Locatie
Forumzaal (M3-15), Van der Groot-gebouw, campus Woudestein (burgemeester Oudlaan 50), Erasmus Universiteit Rotterdam.
Voor aanmelden, meer informatie en/of interviewverzoeken neemt u contact op met:
Havana Orange
Rick van de Weg
rwg@havanaorange.nl
06-557 202 91

Bekijk andere publicaties