Maritieme sector pakt uit tijdens Innovation Expo 2018

27-09-2018 - Rotterdam

Van WiFi onder water tot autonoom varende schepen: de innovatieve kracht van de maritieme sector is goed zichtbaar tijdens de Innovation Expo 2018 op donderdag 4 oktober. Tijdens IE2018 zijn spraakmakende Nederlandse oplossingen te vinden voor uitdagingen op het gebied van onder meer energie, water en mobiliteit. De maritieme sector is hier ruim vertegenwoordigd.

Op de expovloer in de RDM Onderzeebootloods kunnen bezoekers op 4 oktober doorlopend interessante innovaties bekijken. Daarnaast kan men meedoen aan verdiepende inhoudelijke sessies. Ook zijn er gedurende de dag drie keynote sessies, die te volgen zijn voor bezoekers op de plenaire tribune en via schermen elders op het RDM terrein. Innovation Expo 2018 wil innovaties die bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen in ons land en in de wereld verder brengen. De Maritieme Sector is goed in het bedenken van nieuwe oplossingen, maar ook in het toepassen en mogelijk maken ervan.

Burgemeester van de Noordzee
De meeste maritieme bedrijven zijn tijdens de Expo geclusterd op een drijvend platform. Bezoekers vinden er in het TNO Innovation Lab bijvoorbeeld de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van milieu-onderzoek, WiFi onder water, zelfrijdende auto’s en de energietransitie. Met de North Sea Energy Game kunnen bezoekers ervaren hoe het zou zijn om als burgemeester de Noordzee te besturen. Verderop is de HISWA Vereniging betrokken bij de stand met biocidevrije antifoulings. Op een demo-romp worden acht biocidevrije producten getoond.

Autonoom varen
Daarnaast verzorgt Kotug tijdens de Expo meerdere demo’s met een autonoom varend schip. Met de komst van autonoom varende schepen is er wel onderzoek nodig om de infrastructuur aan te passen. De maritieme sector heeft bij het kabinet ruimte gevraagd voor meer innovatie en ontwikkeling, zodat we als sector mee kunnen groeien binnen de uitdagingen van deze tijd.

Samenwerken
Innovatie begint bij knappe koppen: Research & Development-afdelingen van start-ups, MKB en grote bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen. Kortom de innovators. Deze professionals werken vaak samen in nationale en internationale publiek-private samenwerkingen. Een goed voorbeeld is de Topsector Water & Maritiem. De sector werkt ook samen in de Nationale Wetenschapsagenda, het Europese Horizon 2020 en de mondiale Sustainable Development Goals. Tijdens de IE2018 is het resultaat van de samenwerkingen te bekijken.

Kom vooral langs op de beursvloer, we hopen daar te zien!

Over Nederland Maritiem Land
NML verbindt twaalf maritieme sectoren: havens, offshore, maritieme toeleveranciers, scheepsbouw, zeevaart, waterbouw, maritieme dienstverlening en kennisinstituten, binnenvaart, Koninklijke Marine, jachtbouw/watersportindustrie en visserij. Nederland Maritiem Land is de netwerkorganisatie van de maritieme sector.

Lees meerBekijk andere publicaties