Maritieme sector slaat de handen ineen voor een duurzame oceaan

24-04-2017 - Rotterdam

Rotterdam 24 april – Een brede vertegenwoordiging van de Nederlandse maritieme sector daagt mensen uit om innovatieve ideeën voor een schonere oceaan te ontwikkelen. De meest innovatieve plannen worden daarbij beloond met ondersteuning vanuit het bedrijfsleven, om het idee in de praktijk toe te passen.

Tweederde van de wereld is bedekt met oceanen, een fundamentele voedingsbron voor het leven op aarde. Als gevolg van de alsmaar groeiende wereldbevolking en economische activiteit op zee, is het helaas slecht gesteld met het oceaanmilieu. Het Nederlandse samenwerkingsverband ‘Our Oceans Challenge’ gelooft dat, ondanks deze milieu-uitdagingen, een verantwoord gebruik en exploitatie van onze oceanen mogelijk is. De maritieme industrie wil daarbij verantwoordelijkheid nemen en stimuleert om duurzame ideeën te delen en in de praktijk toe te passen.

Eind 2016 is het online platform www.ouroceanschallenge.org opengesteld om nieuwe ideeën voor een schone oceaan te verzamelen. De afgelopen maanden heeft dit honderdeenenzestig reacties opgeleverd, waarvan er nu negentien op een shortlist zijn terechtgekomen. Een van de initiatiefnemers heeft daarbij het plan om drijvende zonnepanelen te gebruiken om schepen die ten anker liggen voor Rotterdam, te voorzien van energie. Andere initiatiefnemers hebben een idee voor een offshore zeewierboerderij of een ‘app’ voor het in kaart brengen van de milieuproblemen op de oceaan.

Half juni maakt de Our Oceans Challenge in het Maritiem Museum in Rotterdam bekend bekend welke initiatieven in 2017 worden beloond met een ondersteuning vanuit het maritieme bedrijfsleven. Daarna wordt samen met de winnaars gekeken hoe hun project het beste in de praktijk kan worden toegepast.

Het is niet de eerste keer dat het samenwerkingsverband zich openstelt voor innovatieve ideeën. ‘Our Oceans Challenge’ opende voor het eerst in 2014 haar online platform, waarop mensen hun verhaal kwijt konden. Na selectie zijn destijds vijf winnaars gekozen. Denk hierbij aan toepassingen om plastic afval uit oceanen om te zetten in gerecyclede producten, energieopwekking met behulp van de getijde- en golfbeweging en het gebruik van biologische anti-fouling (http://www.ouroceanschallenge.org/solutions/).

Lees meerBekijk andere publicaties