Maritieme sector zet in op duurzaamheid en veiligheid

30-05-2018 - Rotterdam

De maritieme sector wil een succes maken van de Green Deal en de grootschalige anti-terrorismeoefening Port Defender wordt nog verder uitgebreid. Dat waren de belangrijkste uitkomsten vandaag tijdens de Algemeen Bestuursvergadering van Nederland Maritiem Land (NML) in het Paleis van de Koninklijke Marine in Den Helder.

De maritieme sector heeft het innovatievermogen en de schaalgrootte om verschil te maken op het gebied van duurzaamheid. Belangrijk agendapunt op de Algemene Bestuursvergadering van NML was daarom de zogenaamde Green Deal die het huidige kabinet graag wil opstellen voor verduurzaming van de zeevaart, binnenvaart en havens. Ook de maritieme sector zelf ziet kansen om milieuwinst te behalen en wil met financiële ondersteuning van de overheid een succes van de Green Deal maken.

Anti-terreur

Andere agendapunt was de anti-terreuroefening Port Defender die jaarlijks wordt uitgevoerd in Nederlandse havens en op open zee. De oefening richt zich op terrorismebestrijding aan boord van schepen en op havenbescherming. Havens en boorplatformen kunnen doelwit worden van een terroristische aanslag. De Koninklijke Marine denkt actief na over mogelijke scenario’s en hoe daar effectief mee omgegaan moet worden. Een groot deel van de maritieme sector doet al jaren mee aan Port Defender, volgend jaar wordt de oefening nog verder uitgebreid met bijvoorbeeld ferries.

Diner

De Algemeen Bestuurvergadering werd afgesloten met een diner waar succesverhalen uit de maritieme sector – zoals de bijdrage aan economie, verbeteren van het milieu en innovaties – besproken werden. De maritieme sector wil aantrekkelijk blijven voor jongeren. Nu de arbeidsmarkt in alle sectoren aantrekt, is het zaak om met zulke succesverhalen de aandacht te trekken als potentiele werkgever. Een consistente ‘arbeidsmarktbranding’ moet de instroom van jonge werknemers bevorderen.

Over Nederland Maritiem Land 

Nederland Maritiem Land verbindt twaalf maritieme sectoren: havens, offshore, maritieme toeleveranciers, scheepsbouw, zeevaart, waterbouw, maritieme dienstverlening en kennisinstituten, binnenvaart, Koninklijke Marine, jachtbouw/watersportindustrie en visserij. Met 17.200 bedrijven die werkgelegenheid bieden aan zo’n 271.500 mensen, realiseert de sector een totale toegevoegde waarde van 23,3 miljard euro.

 

Lees meerBekijk andere publicaties