Mark Beaumont in 80 dagen fietsend de wereld rond

31-05-2017 - Heerenveen

Ultra-avonturier en fietsheld Mark Beaumont, de Schot die in 2008 in 194 dagen rond de wereld fietste, tilt uithoudingsvermogen naar een volledig ander niveau: hij wil namelijk deze keer zijn missie voltooien binnen een tijdsbestek van 80 dagen, en dit alles op een KOGA-fiets van Nederlandse makelij.

Op zondag 2 juli begint Mark Beaumont in Parijs aan zijn poging die in totaal 28.968 kilometer lang is en hem door veertien verschillende landen voert. Per dag komt dit neer op 386 kilometer die in vier sessies van vier uur worden afgelegd. Onderdeel van zijn missie is om deze kleine 30.000 kilometer in 80 dagen af te leggen en zo het huidige record van 123 dagen, dat op naam staat van de Nieuw-Zeelander Andrew Nicolson, met maar liefst 43 dagen te verpulveren.

“Dit is mijn ultieme uitdaging, iets waar ik tijdens mijn eerdere fietsreizen van de afgelopen twee decennia naartoe heb gewerkt”, zegt Beaumont. “Met de generale repetitie ‘Around Britain’ achter de rug kan ik met veel vertrouwen aan mijn trip ‘Around the World’ beginnen. Ik hoop dat ik met dit avontuur mensen inspireer en vertrouwen geef om te doen waartoe ze in staat zijn. Ik wil de grenzen van het menselijk uithoudingsvermogen opzoeken en op deze manier bewijzen dat wat in eerste instantie onmogelijk lijkt écht mogelijk is.”

‘Handmade… in Holland’
Ook al is de 34-jarige Beaumont van Schotse komaf en vinden start en finish plaats in Parijs, toch heeft deze nu al heroïsche onderneming een Nederlandse inbreng: Beaumont legt zijn helse avontuur van 80 dagen af op een speciaal ontworpen KOGA, fietsen die in Heerenveen worden ontwikkeld en met de hand worden gebouwd. Pieter Jan Rijpstra van KOGA over deze speciale betrokkenheid: “We zijn heel blij en trots dat Mark wederom voor KOGA heeft gekozen om zijn recordpoging te realiseren. Onderweg zal hij diverse uitdagende omstandigheden dienen te trotseren om zijn missie te volbrengen. We zijn ervan overtuigd dat onze ‘KOGA’ zijn steun en toeverlaat is om het bestaande wereldrecord met meer dan 40 dagen te verpletteren.”

Van Parijs naar Parijs
Op zondag 2 juli start Beaumonts avontuur in Parijs en zal hij via Polen, Litouwen, Rusland en Mongolië in Peking aankomen. In zijn tweede ‘leg’ fietst hij van de westkust van Australië (Perth) naar Brisbane aan de oostkust. In Nieuw-Zeeland vervolgt hij zijn derde leg van Invercargill naar Auckland. Zijn laatste traject leidt hem van Anchorage in de Verenigde Staten naar het Canadese Halifax om vervolgens via Lissabon in Parijs te finishen.

Speciale site
Benieuwd waar Mark zich vanaf 2 juli aanstaande begeeft? Mis niets en volg hem op www.cyclingtheworldin80days.com.

 

Bekijk andere publicaties