Meewerkend partneroverleg in teken van Duurzame Inzetbaarheid

20-09-2018 - Amsterdam

Zo’n 16 deelnemers waren er bij het levendige Meewerkend Partneroverleg van 19 september bij Bouwmensen KZW in Zaandam. Ze keerden huiswaarts met een hoop nieuwe kennis over duurzame inzetbaarheid.

Hoe krijg je je werknemers zo ver dat ze de uitnodiging voor het DIA-gesprek accepteren? Het was één van de vragen waar DIA-adviseur Peggy Wolfgang van Volandis woensdag 19 september op in ging tijdens het meewerkend partneroverleg van de afdelingen Noord-Holland-Noord en Zaanstreek-Waterland. Werknemers krijgen eens in de vier jaar een uitnodiging voor zo’n Duurzame Inzetbaarheidsanalyse. Die gesprekken zijn op vrijwillige basis, er zit geen verplichting aan vast. En dat is te merken want de opkomst kan best beter. Door de meewerkend partners inzicht te geven in de inhoud van die DIA-gesprekken en te vertellen over het belang ervan, verzekerde de adviseur van Volandis zich van een aantal nieuwe ambassadeurs. Want eerlijk is eerlijk, werkgevers kijken wel eens met argwaan naar de DIA-gesprekken. Stimuleer je je werknemers juist niet om ander werk te zoeken als ze over hun loopbaan gaan nadenken?, vroeg een van de deelneemsters zich bijvoorbeeld af. Die angst wist Peggy Wolfgang prima weg te nemen door duidelijk te maken dat het de werknemer juist kan helpen om met plezier en gemotiveerd aan het werk te blijven.

Schrikbarend cijfer

Door wat kijkjes in de keuken te geven kon de adviseur het belang van de DIA-gesprekken goed uitleggen. Zo komt bij de gesprekken bijvoorbeeld ook het thema veiligheid op de werkvloer aan bod. Bij nogal wat werknemers blijkt dat onderwerp niet zo te leven. ‘Het gaat altijd goed dus waar zal ik me druk om maken’, is de sfeer. Totdat ze horen dat er door ongelukken met gevaarlijke stoffen jaarlijks wel 2000 dodelijke slachtoffers vallen te betreuren. Niet allemaal acute gevallen, er zitten ook mensen tussen die pas later de gevolgen ervan merken. Maar het getal 2000 zorgt voor bewustwording, zeker als Peggy ze afzet tegen de 600 doden die het verkeer jaarlijks eist.

 

Wake up call

Ook bij de meewerkend partners groeide het besef dat duurzame inzetbaarheid een belangrijk thema is. Iedereen gaf wel aan het belangrijk te vinden dat werknemers zich gelukkig voelen in hun werk, het naar hun zin hebben op het bedrijf, gezond zijn en zo lang mogelijk in dienst blijven. Maar om het ook daadwerkelijk bespreekbaar te maken vinden de meesten zo makkelijk nog niet. “Hoe ga je iemand nou wijzen op zijn slechte eetgewoontes?”, was bijvoorbeeld een vraag. Uit de groep zelf kwam de tip om medewerkers toch vooral positief te stimuleren, te prijzen voor wat ze goed doen.
Aardig om te zien was hoe de vraag ‘Hoe zit het met je eigen duurzame inzetbaarheid?’ voor sommigen toch wel een wake up call was. Want hoe makkelijk is het niet om al je tijd en energie in het bedrijf te stoppen en rust, beweging en goed eten naar de tweede plaats te schuiven?
Niet alleen voor werknemers maar ook voor de werkgevers zelf is het goed om af en toe een stil te staan bij hoe je in je werk zit. Een leerzame en positieve bijeenkomst dus!

Lees meerBekijk andere publicaties