Meisjes kijken beter, jongens gaan meteen aan de slag

04-06-2018 - Amsterdam

Ruim 550 basisschoolleerlingen waren er 1 juni actief op de Bouwinspiratiedag in Veenendaal. Ze maakten op een actieve manier kennis met de Bouw en infra en leerden hoe ontzettend leuk techniek kan zijn.

Voor het vierde jaar op rij organiseerden afdelingen Veenendaal en Zuid-West-Veluwe de Bouwinspiratiedag. Met het evenement willen ze leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen in de regio enthousiast maken voor techniek; en voor Bouw en Infra in het bijzonder.
Traditiegetrouw was er op de dag vóór de Dag van de Bouw een groot terrein in het centrum als Bouwinspiratieplaats ingericht. Daar was een parcours opgesteld van zo’n tien verschillende stands met elk een eigen thema. De kinderen konden daar, onder begeleiding van een flink aantal lokale en regionale bedrijven, naar hartelust timmeren, landmeten, graven, schilderen en nog veel meer. Rond de 580 leerlingen deden er mee aan de Bouwinspiratiedag; ongeveer de helft van het aantal aanmeldingen. De kinderen waren niet allemaal tegelijk op de bouwplaats, ze werden in groepen met bussen van school gehaald en na zo’n twee uur weer teruggebracht, waarna de volgende groepen aan de slag konden. Uiteraard gingen de leerlingen niet met lege handen terug naar school. Hun inzet werd beloond met een goody-bag met een drinkbeker, een verfkwast en meer leuke en handige bouwgadgets. En uiteraard konden ze hun zelfgemaakte gereedschapskistje meenemen.

Echt niet alleen voor jongens

Waar het met zoveel kinderen bij elkaar nog wel eens een wat chaotische bedoening kan worden, waren de deelnemertjes aan de Bouwinspiratiedag behoorlijk geconcentreerd bezig met hun opdrachten. De meisjes iets meer dan de jongens, was de indruk. “Die kijken eerst goed wat er moet gebeuren terwijl de jongens vaak meteen aan de slag gaan”, merkten de kenners op.
De vierde Bouwinspiratiedag werd geopend door GroenLinks tweede Kamer-lid Lisa Westerveld. Nog een vingerwijzing dat techniek, en Bouw en Infra in het bijzonder, absoluut niet meer alleen iets voor jongens en mannen is maar dat ook meiden en vrouwen er een prima toekomst in kunnen vinden. Om dat ook aan de ouders duidelijk te maken, was het terrein van de Bouwsinpiratiedag ook op de Dag van de Bouw zelf open. Zodat ze het met eigen ogen en handen konden zien en ervaren.

Lees meerBekijk andere publicaties