Minister van Nieuwenhuizen vaart op afstand bestuurbare sleepboot tijdens drukbezochte Innovation Expo 2018

05-10-2018 - Rotterdam

Minister van Nieuwenhuizen vaart op afstand bestuurbare sleepboot tijdens drukbezochte Innovation Expo 2018

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) voer gisteren mee op de op afstand bestuurbare sleepboot van Kotug tijdens de Innovation Expo 2018. De kapitein van het schip bestuurde het vaartuig vanaf de wal. Het schip was één van de 200 nieuwe uitvindingen die tijdens IE2018 in de RDM Onderzeebootloods in Rotterdam te zien waren. Meer dan 6.000 nationale en internationale bezoekers bezochten de Innovation Expo.

‘Global challenges, Dutch solutions’, luidde het thema van IE2018. Nederlandse uitvindingen kunnen een oplossing bieden voor wereldwijde uitdagingen als urbanisatie, digitalisering en verduurzaming. Met onder meer een op afstand bestuurbaar schip, aquatic drones en onderwater WiFi was de maritieme sector ruim vertegenwoordigd op de expo. Ook was er een smart shipping-bijeenkomst en een workshop over de rol van zeehavens bij klimaatvriendelijke scheepvaart.

Op afstand bestuurbare sleepboot

Minister Cora van Nieuwenhuizen bezocht een aantal maritieme innovaties en keek vanaf het walstation naar het autonoom varende schip van Kotug. De Kapitein bestuurde het schip vanaf de wal terwijl de minister aan boord was. Ze werd daarbij vergezeld door Vera van Ewijk en Marijn van Giesen, de maritieme jongerenambassadeurs van Nederland Maritiem Land. Vera en Marijn brachten verslag uit van de Expo via Facebook en Instagram. Kotug demonstreerde vervolgens hoe de sleepboot van dichtbij veilig een brand kan blussen. Volgens Kotug is het op afstand bestuurbare schip de eerste stap naar onbemande, autonome scheepvaart.

(Erik Jansen Fotografie.)

Lees meerBekijk andere publicaties