Nederland krijgt in 2018 eerste circulaire viaduct

07-09-2017 - Amersfoort

Nederland krijgt in 2018 eerste circulaire viaduct

Vandaag is het Circulair Ontwerp Consortium officieel van start gegaan. Uitvloeisel daarvan is dat volgend jaar het eerste circulaire viaduct van Nederland wordt gebouwd. De bouwlocatie wordt binnenkort bekend gemaakt.

Het Circulair Viaduct is een innovatie van VolkerWessels onderneming Van Hattum en Blankevoort. Daarbij wordt samengewerkt met een consortium dat bestaat uit Rijkswaterstaat, Spanbeton/VBI, SGS Intron, SBRCURnet en VolkerInfra VolkerWessels. “Uitgangspunt is dat ons viaduct in onderdelen of tot op grondstofniveau ongeschonden terugwinbaar is”, aldus Wilfrith van der Meer, directeur van initiatiefnemer Van Hattum en Blankevoort. “Het is modulair bouwen zoals met lego. Het kunstwerk is zonder afval uit elkaar te halen en er kan ongeschonden weer een nieuw kunstwerk van gemaakt worden. De samenleving vraagt om circulariteit, bij VolkerWessels nemen we graag het voortouw om in dit soort constructieve co-creaties die vraag te beantwoorden.”

Prototype 1.0

Inmiddels heeft het samenwerkingsverband in het voortraject de circulaire ontwerpprincipes bepaald. Het ontwerp is gereed en met de realisatie kan gestart worden. “We zien dit als een prototype 1.0, waarmee we onszelf en de markt uitdagen om met betere versies te komen.”

Principefout

“Met dit consortium nemen we als marktpartijen, kennisinstellingen, betonketenpartners en overheid de verantwoordelijkheid om te laten zien dat we nu al 100% circulair kunnen bouwen in de infra”, voegt Kees Quartel, hoofd verkoop en projecten van Spanbeton, toe. “Want goed beschouwd is het creëren van afval een principefout in ons ontwerpproces. We gebruiken de kennis van nu om dat op te lossen, want met de kennis van morgen kunnen we nog niet bouwen.”

Ontdekkingsreis

Cees Brandsen, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat: “We zijn trots bij deze voor ons boeiende en inspirerende ontdekkingsreis betrokken te zijn en daarmee de eerste stappen te zetten in circulair denken over wat we altijd als normaal beschouwden. Dit willen we met al onze partners doen en we roepen op tot aansluiten en kennis delen.”

 

Meer informatie, beeldmateriaal of interviewverzoeken

Havana Orange

Rick van de Weg

06 557 202 91

Bekijk andere publicaties