Niet straks, maar NU

31-10-2019 - Amsterdam

Arjan Putter, voorzitter van het regiobestuur Randstad Noord, was woensdag 30 oktober aanwezig bij de landelijke actiedag van de Stichting Grond In Verzet op het Malieveld in Den Haag. Hij maakte een persoonlijk verslag van de dag.

Het is woensdag 30 oktober 7.00 uur in de ochtend. Als Regiovoorzitter en bouwer kijk ik naar het NOS journaal en zie dat de Bouw- en Infra-bedrijven voor dag en dauw al in touw zijn geweest om het Malieveld vol te zetten met heel veel materieel. Ik pak in Alkmaar de trein van 8.35 uur richting Den Haag, oranje sjaal om en oranje hesje mee. Op weg naar een voor Nederland unieke dag waar de hele branche, werkgevers, werknemers, bouwgerelateerde bedrijven en circa 50 branche organisaties, zijn stemgeluid zal laten horen. Onderweg kom ik vele ‘oranje hesjes’ tegen, onbekende mannen en vrouwen maar ook een aantal bekende gezichten, bouwvakkers van v.d. Gracht bijvoorbeeld. Om 10 uur ben ik op de plek van bestemming.

Duidelijke boodschap

Onder luid getoeter begint de actiedag. Er zijn diverse sprekers en hun boodschap is duidelijk: er moet NU iets worden gedaan aan de stikstof en PFAS-problematiek; géén uitstel meer, geen onduidelijkheid meer. Minister Schouten belooft iets te doen, maar dat is nog niet direct uitvoerbaar. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven belooft snel de PFAS-norm aan te passen naar een werkbare situatie. De menigte antwoordt met een luid en duidelijk “NU, NU, NU!”. Ze hebben gelijk, er moet NU iets gebeuren.

Saamhorigheid

De sfeer is goed en gezellig. De zon schijnt volop en de muziek van Bertus Steigerpijp en Henk Wijngaard galmt uit de boxen. Het is mooi om te zien hoe de kleur oranje verbroedert. Zo heeft Piet Meijer van Melo bouw uit Heemskerk zijn bouwkraan en materieel meegenomen, inclusief zijn medewerkers. Infra-directeur Jan Jorna is met twee volle bussen met mannen en vrouwen van Dura Vermeer naar het Malieveld gekomen. Groot en klein is hier vertegenwoordigd en dat is mooi om te zien.

Radio en tv

Om te laten zien dat het geduld echt op is, wordt op een gegeven moment 1000 m3 grond gestort door de vele vrachtwagens die naar het Malieveld zijn gekomen. Kranen brengen de grond in beweging, een prachtig gezicht. TV Noord Holland brengt alles goed in beeld. Onze Regiomanager Jan Overtoom en ik worden voor zowel tv als radio geïnterviewd om zo de problemen omtrent de stikstof en PFAS nog maar eens duidelijk te maken en onze ervaring te delen over deze unieke en goed verlopen dag. Het is ‘NU!’ aan de politiek om de beloftes om te zetten in daden en daadkracht te tonen.

– Arjan Putter, regiovoorzitter Randstad Noord –

Lees meerBekijk andere publicaties