Ocean Meets Rail: 2017 wordt het jaar van het spoor

27-01-2017 - Rotterdam

Ocean Meets Rail: 2017 wordt het jaar van het spoor

Maar liefst 80 vertegenwoordigers van nationale en internationale bedrijven uit de shortsea-, deepsea- en railsector woonden 24 januari het jaarlijkse Ocean Meets Rail evenement van het Havenbedrijf Rotterdam bij.

De multimodale haven ziet een verandering aankomen door de nog grotere schepen die binnenkort naar de haven komen. Het lage water op de rivieren en drukker wordende wegen bieden kansen voor het spoor. Tijdens het evenement kregen de railoperators de mogelijkheid om zichzelf te presenteren tijdens de ‘markt’. Voor het eerst konden bezoekers ook aan verschillende workshops deelnemen.

Grenzen verleggen
Eén van de workshops stond in het teken van samenwerking op Europese bestemmingen. De deelnemers van GVT Intermodal, de Chengdu China Connection, vinden het erg interessant om te horen wat er allemaal speelt binnen de West-Europese branche. “Wij kunnen leren van alle verschillende inzichten die we vandaag hebben gekregen in de ‘poorten’ van Europa. Dit nemen we mee als we kijken naar onze eigen netwerken.”

Een andere workshop ging over succesfactoren bij het beginnen van een treinnetwerk, gepresenteerd door Cor Hoenders (Spoorman van het jaar 2012). Volgens hem is één van de oplossingen ‘rail awareness’. “Dit is de eerste stap naar een positieve kijk op alle mogelijkheden die het spoor te bieden heeft. Dit is hét moment om met rail in zee te gaan.”

De derde workshop stond in het teken van de mogelijkheden in Centraal en Oost-Europa. De informatieve workshop ging dieper in op de grensgebieden en verbindingsmogelijkheden. Verschillende partijen lieten weten welke landen gunstig zijn om zaken mee te doen en hoe de havenautoriteiten hieraan bij kunnen dragen.
De bijeenkomst dit jaar is een stuk interactiever dan vorig jaar

Spooroplossingen
Rick Klijnhout, procurement manager North Europe, Rail & Barge van Maersk Line, was ook erg positief over het evenement. “De bijeenkomst dit jaar is een stuk interactiever dan vorig jaar; dit komt door de workshops. Het is mooi om te zien hoe verschillende bedrijven zich op dezelfde thema’s richten. Zo kunnen we samen werken aan het vinden van oplossingen. Daarnaast sluit dit evenement goed aan op de strategische richting die onlangs door Maersk is aangekondigd – een nauwere samenwerking tussen de diverse Maersk-onderdelen, actief in transport en logistiek.” Christopher Müller, manager Maritime North/West bij Rail Cargo Operator, is het daar mee eens: “Er hangt een hele positieve sfeer. We kunnen tegelijkertijd leren, discussiëren en netwerken. Het is erg fijn dat de haven van Rotterdam ons heeft weten samen te brengen.”

Lees meerBekijk andere publicaties