Pitchen voor een schonere oceaan

12-06-2017 - Rotterdam

Pitchen voor een schonere oceaan

Persbericht Our Oceans Challenge

12 juni 2017

Pitchen voor een schonere oceaan

Nederlandse maritieme bedrijven pleiten voor een schonere oceaan en zijn op zoek naar innovatieve ideeën om dit in de praktijk te realiseren. Een brede afvaardiging van de maritieme sector komt daarom op donderdag 15 juni in het Maritiem Museum in Rotterdam bij elkaar, om te bepalen welk idee in de praktijk ondersteuning verdient vanuit het bedrijfsleven. Na winst wordt samen met de winnaars bekeken, hoe hun project het beste in de praktijk kan worden toegepast.

Eind 2016 is het online platform www.ouroceanschallenge.org opengesteld om ideeën voor een schone oceaan te verzamelen. De afgelopen maanden heeft dit honderdeenenzestig reacties opgeleverd, waarvan er nu negentien op een shortlist zijn terechtgekomen. Deze negentien kandidaten mogen donderdag aan het begin van de avond voor een jury van maritieme experts bepleiten, waarom hun idee ondersteuning verdient.

De initiatiefnemers hebben diverse ideeën voor een schonere oceaan. Denk daarbij aan drijvende zonnepanelen, die de ankerende schepen bij Rotterdam van energie voorzien. Een andere initiatiefnemer wil een bellenbaan ontwikkelen, die ervoor zorgt dat drijvend plastic uit een stromende rivier kan worden gescheiden. Anderen willen een offshore zeewierboerderij ontwikkelen of een ‘app’ voor het in kaart brengen van de milieuproblemen op de oceaan.

Het is niet de eerste keer dat het samenwerkingsverband zich openstelt voor innovatieve ideeën. ‘Our Oceans Challenge’ opende voor het eerst in 2014 haar online platform, waarop mensen hun verhaal kwijt konden. Na selectie zijn destijds vijf winnaars gekozen. Denk hierbij aan toepassingen om plastic afval uit oceanen om te zetten in gerecyclede producten, energieopwekking met behulp van de getijde- en golfbeweging en het gebruik van biologische anti-fouling (http://www.ouroceanschallenge.org/solutions/).

Tweederde van de wereld is bedekt met oceanen, een fundamentele voedingsbron voor het leven op aarde. Als gevolg van de alsmaar groeiende wereldbevolking en economische activiteit op zee, is het helaas slecht gesteld met het oceaanmilieu. Het Nederlandse samenwerkingsverband ‘Our Oceans Challenge’ gelooft dat, ondanks deze milieu-uitdagingen, een verantwoord gebruik en exploitatie van onze oceanen mogelijk is. De maritieme industrie wil daarbij verantwoordelijkheid nemen en stimuleert om duurzame ideeën te delen en in de praktijk toe te passen.

Lees meerBekijk andere publicaties