“Regio pakt verbouwing van Nederland op, maar meer duidelijkheid is gewenst”

29-11-2018 - Zoetermeer

Regio West-Brabant ambieert een koppositie bij de uitvoering van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Tijdens het jaarlijkse Bouwberaad West-Brabant op maandag 26 november in de Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur bespraken overheid, brancheverenigingen en bedrijven het Klimaatakkoord en de gevolgen daarvan voor burgers en lokale bedrijven. De ervaringen van koplopers uit de regio inspireerden de 110 aanwezigen om niet te lang op wetgeving en gedetailleerde duidelijkheid te wachten, maar nu al als regio de handen uit de mouwen te steken.

Diverse sprekers uit het bedrijfsleven, de overheid en brancheverenigingen geven tijdens dit Bouwberaad – georganiseerd door UNETO VNI, Bouwend Nederland, Rabobank en Provincie Noord-Brabant – een presentatie over hun inspanningen en uitdagingen voor de energietransitie van West-Brabant. De middag is opgedeeld in drie blokken: bestuurders, koplopers en verbinders.

Zesduizend opgeleide installateurs
Anne Marie Spierings, gedeputeerde Energie van Provincie Noord-Brabant, ziet voor de provincie vooral de rol van aanjager en kennisdeler weggelegd. Ook kan ze gemeenten financieel ondersteunen bij het verstrekken van leningen aan goede initiatieven. Doekle Terpstra, voorzitter van UNETO VNI, stelt vervolgens dat er twee partijen zijn die de plannen uiteindelijk moeten implementeren: Bouwend Nederland en UNETO VNI. “We willen graag aansluiten bij de gesprekken op lokaal niveau en zoeken naar oplossingen die voor verschillende wijken mogelijk zijn. Er valt veel te winnen als we in de keten samenwerken.”

Duidelijkheid en continuïteit
Henk Homberg, vice-voorzitter van Bouwend Nederland, vult Terpstra’s verhaal aan met een dringende oproep aan opdrachtgevers: zorg voor duidelijkheid, daadkracht en schaalgrootte. Ook financierbaarheid en continuïteit zijn enorm belangrijk. “De bouw en installatietechniek moeten straks tot veertig procent op kosten besparen. Bedrijven zijn daartoe bereid, maar dan moeten ze weten dat hun investeringen en uitvindingen ook de komende jaren toegepast kunnen worden.” Ook Bas Rüter, directeur Duurzaamheid bij Rabobank, staat te springen om meer duidelijkheid van de overheid, maar wil ondertussen een financieringsoplossing vinden waardoor particulieren wel maatregelen kunnen nemen om hun huis te verduurzamen, maar niet zelf met een restschuld blijven zitten. “Jammer dat gebouwgebonden financiering voorlopig wettelijk nog niet mogelijk is.” Toine Theunis, wethouder van gemeente Roosendaal, benoemt het warmtenet in zijn stad, waarmee een hele wijk met restwarmte van afvalverbranding wordt verwarmd. Ook is het één van de eerste gemeenten die dertig hectare aan zonnepanelen liet bouwen. “De volgende stap is het verduurzamen van particulier woningbezit, maar dat kost gauw dertigduizend euro per woning. Wie gaat dat betalen en hoe kan ik inwoners verleiden die investering te doen? Wetgeving zou mij hierbij enorm kunnen helpen”, aldus de wethouder.

Koplopers
In het tweede deel volgen een aantal inspirerende voorbeelden van bedrijven die de wetgeving niet afwachten en nu al volop gasloos bouwen. Sprekers zijn Lars Paantjes van Spranger Bouw, Erik van den Bergh van Bergh Bouw, Frank Bogers van Bogers Installatie BV en Corne Roovers van Coro Zonnepanelen BV. Laatstgenoemde is specialist op het gebied van zonne-energie vanuit de gedachte van rendement. De investering levert uiteindelijk altijd meer op dan de aanschafprijs. Coro ontwikkelde ook infrarood-panelen waarmee ‘s zomers elektriciteit opgewekt wordt, die ‘s winters het huis verwarmt. Dit maakt een warmtepomp overbodig. Een gasloos gebouw is voor particulieren en ook voor veel mkb’ers makkelijk te bereiken, vertelt Roovers. “Maar de overheid moet wel zorgen voor duidelijkheid. Wat gebeurt er met de salderingsregeling en hoe gaan we de opslag van energie regelen? Voer regels in die minimaal de komende tien jaar zullen gelden. Dan durven bedrijven op te schalen en kunnen we aan alle vraag voldoen. Met die duidelijkheid is er een zonnige markt voor alle installateurs aanwezig.”

Lees meerBekijk andere publicaties