Restauratie Romeinse fonteinelementen in Nederlandse steenhouwerij

06-06-2017 - Zoetermeer

Restauratie Romeinse fonteinelementen in Nederlandse steenhouwerij

Delen van de Fontana dei Giardini Viale Tiziano, een Romeinse Bernini fontein, worden in de steenhouwerij van Koninklijke Woudenberg in het Nederlandse Ameide belangeloos gerestaureerd. Deze restauratie wordt aangeboden als geste van solidariteit na de vernielingen van de zeventiende-eeuwse Barcaccia fontein door Nederlandse voetbalhooligans twee jaar geleden in Rome.

“Toen wij hoorden over de vernielingen in Rome, hebben wij direct aangeboden de fontein gratis te herstellen,” vertelt Patricia de Vries, Marketing & Communicatie adviseur bij de Koninklijke Woudenberg. “De gemeente Rome was echter al gestart met de restauratie om de beschadigde fontein zo snel mogelijk weer in ere te herstellen. Omdat wij onze belofte toch graag wilde inwilligen, hebben wij aangeboden een andere fontein op te knappen, mits deze wel van Bernini was, omdat de vernielde fontein ook van zijn hand was.”

Uiteindelijk worden er door Koninklijke Woudenberg, in samenwerking met de Vereniging Salviamo la Barcaccia, welke is opgericht door de Nederlandse gemeenschap in Rome, twee Romeinse fonteinen gerestaureerd. De Vries: “Naast de Fontana dei Giardini Viale Tiziano wordt ook de bekende ‘Bijenfontein’ Fontana delle Api hersteld. Deze kan ter plekke worden gerestaureerd. Wij werken daar samen met het Romeinse restauratiebedrijf Conservazione Beni Culturali dat onlangs ook de Trevi-fontein heeft gerestaureerd. De andere fontein was door een omgevallen boom zo zwaar beschadigd dat een aantal onderdelen moest worden vervangen. Deze elementen zijn uiteindelijk getransporteerd naar de steenhouwerij van Koninklijke Woudenberg in het Ameide.”

In deze steenhouwerij worden door de specialisten van ‘Meesters In’ geavanceerde technieken ingezet zoals een 3D-technologie om de delen van de fontein exact na te maken. De montagewerkzaamheden zullen vervolgens weer in Rome plaatsvinden. De oplevering van deze fontein staat gepland voor half juli 2017. De ‘Bijenfontein’ zal in juni al worden opgeleverd. Tijdens een officiële ceremonie zullen de vernieuwde fonteinen worden gepresenteerd aan de Romeinen.

 

Bekijk andere publicaties