Rijden over zonnepanelen

05-07-2017 - Zoetermeer

BAM Infra en de provincie Utrecht ontwikkelen gezamenlijk een autoweg met zonnepanelen. In het najaar van 2017 wordt op de provinciale weg N401 bij Kockengen gestart met deze innovatieve pilot, waarvan de voorbereidende werkzaamheden inmiddels zijn begonnen.

Het plaatsen van zonnepanelen op een autoweg is in Nederland nog niet eerder gedaan, vertelt Bert Ooms, Specialist Externe Communicatie bij BAM Infra. “Het is een Frans product wat wij nu voor het eerst in Nederland gaan testen. In de twee jaar waarin deze pilot loopt, zullen we het systeem zelf onder de loep nemen, bekijken we wat de energieopbrengst is en het effect van de verkeersbelasting op het gebruikte materiaal.”

Zonnepanelen op de weg

Op de hoofdrijbaan van de N401 wordt, over een lengte van twintig meter, een zonnepanelenmat met beschermlaag op het wegdek bevestigd. De zonnepanelen zijn bestand tegen zware voertuigen en geschikt voor drukke wegen waar dagelijks meer dan 10.000 voertuigen gebruik van maken.

Minder milieubelasting

Doel van deze pilot is vooral om te kijken hoe de weg minder milieubelastend kan worden gemaakt. Ooms: ”Met de opgewekte energie uit een kilometer rijbaan kunnen circa tachtig huishoudens worden voorzien van stroom. Als je nagaat hoeveel kilometer aan wegen we in Nederland hebben, kan dit enorm veel opleveren. Daarnaast bekijken we de mogelijkheid om voor de toekomst met de eerder opgewekte energie de weg bij gladheid te verwarmen. Het strooien van zout, wat belastend is voor het milieu, is dan niet meer nodig of kan worden beperkt. Ook onderzoeken we in hoeverre deze zonnepanelenweg leidt tot minder onderhoud aan het asfalt waardoor de weggebruiker uiteindelijk weer minder last heeft van wegwerkzaamheden.”

Weg van de toekomst

Als de pilot leidt tot een positieve uitkomst dan kan dit product een belangrijke bijdrage leveren aan de reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen en het verduurzamen van de provinciale infrastructuur. Volgens Ooms zijn zonnepanelen op de weg de toekomst. “Die kilometers weg liggen er toch al. En een bijkomend voordeel van het opwekken van elektrische energie via het wegdek is dat het landschap niet wordt aangetast. De zonnepanelen zitten immers niet in het zicht.”

Lees meerBekijk andere publicaties