Rolande opent 20e LNG-tankstation

17-11-2021 - Tilburg

Rolande opent 20e LNG-tankstation

Met een nieuw tankstation in het Duitse Grasdorf heeft Rolande, de Nederlandse pionier en marktleider op het gebied van vloeibaar aardgas (LNG), gisteren zijn twintigste locatie geopend. “Onze stations zijn verspreid over Nederland, Duitsland en België”, aldus Jolon van der Schuit, CEO Rolande. “Maar met name onze uitbreiding in Duitsland, maakt dat we een steeds grotere groep transportondernemers in staat stellen hun operaties te verduurzamen.”

LNG-station Grasdorf ligt in de buurt van Hannover en Braunschweig; in het voorland van de Harz. Voor internationaal vrachtverkeer is dat een centrale doorgangslocatie met aansluitingen op de Autobahnen (autosnelwegen) 7 en 39, en op de Bundesstraßen (rijkswegen) 6 en 444.

Europa-dekkend
Van der Schuit: “Met het nieuwe station bouwen we verder aan een Europa-dekkend LNG-netwerk. Dat is een extra stimulans voor ondernemers in het zwaar goederenverkeer om over te stappen op deze duurzamere brandstof. Al onze stations zijn geschikt voor bio-LNG. Daarmee bespaart zwaar wegtransport 99,8 procent aan CO2-uitstoot ten opzichte van diesel en dragen we bij aan de doelstelling van de Europese Commissie om in 2030 klimaatneutraal te opereren.”

Grasdorf, dat is opgezet in samenwerking met de Europese tankkaartaanbieder en brandstoffabrikant IDS (International Diesel Service, een dochteronderneming van Petroleum Corporation), is een openbaar 24/7 zelfbedieningsstation met twee liquefied natural gas (LNG)-pompen. De capaciteit bedraagt 150 voertuigen per dag, waardoor een snelle tankbeurt zonder lange wachttijden is gegarandeerd.

Verdubbelen
Het is het vijfde tankstation van Rolande in de Bondsrepubliek. De planning is om dit aantal in 2022 te verdubbelen. Daarmee levert Rolande een belangrijke bijdrage aan de beschikbaarheid van (bio-)LNG in Duitsland. Tot nu toe zijn er daar in totaal 21 openbare stations operationeel, waarvan dus bijna een kwart in handen van de Tilburgse aanbieder.

Over Rolande en (bio-)LNG
Rolande, gevestigd in Tilburg, is al vijftien jaar een pionier en koploper op het gebied van de inzet van liquefied natural gas (LNG). De focus ligt op het verduurzamen van het wegtransport om zo bij te dragen aan een schonere wereld. In de afgelopen jaren is ‘vloeibaar aardgas’ als duurzaam en betaalbaar alternatief op de kaart gezet. Rolande ontwikkelt, bouwt en exploiteert een eigen netwerk van (bio-)LNG-tankstations in Europa. Inmiddels staat de teller op 18 stations.

Sinds 2011 is LNG in Nederland beschikbaar als brandstof voor trucks. Met deze brandstof kunnen CO2-emissies al tot 20 procent gereduceerd worden ten opzichte van diesel. Door LNG te maken uit biogas uit gecertificeerde afvalstromen, zoals organisch huishoudelijk afval, mest, slib of landbouwafval, ontstaat bio-LNG. Hiermee bespaart zwaar wegtransport 99,8 procent aan CO2-uitstoot ten opzichte van diesel.

Bekijk andere publicaties