Rotterdam maakt zich op voor de 41e editie van de Wereldhavendagen

07-08-2018 - Rotterdam

Over precies één maand bruist heel Rotterdam weer van de maritieme energie tijdens de Wereldhavendagen. Het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland vindt dit jaar plaats op 7, 8 en 9 september. De meeste programmaonderdelen zijn inmiddels te vinden op de nieuwe website van de Wereldhavendagen.

De 41e editie van de Wereldhavendagen staat in het teken van het thema ‘Energize’. Als een van de grootste havens ter wereld wil Rotterdam een voortrekkersrol vervullen in de energietransitie. Tijdens het evenement kunnen bezoekers dan ook genieten van talloze excursies, demonstraties en activiteiten op de kade die een rol spelen in het mogelijk maken van schone energie.

Duurzame deelnemers
Zo vereert de Ecolution de Rijnhaven dit jaar met een bezoek. Dit luxueuze zeilschip is een mooi voorbeeld van innovatieve techniek die bijdraagt aan de energietransitie, zonder in te leveren op comfort. De Ecolution werd ontwikkeld door wijlen astronaut Wubbo Ockels, die droomde van een schip dat tijdens het varen de accu’s oplaadt en zo geheel onafhankelijk is van fossiele energiebronnen. Na Ockels dood werd het schip door een aantal ondernemers doorontwikkeld en geschikt gemaakt voor het opslaan van waterstof. Waterstof speelt een belangrijke rol bij de energietransitie, omdat het minder ruimte inneemt en gemakkelijker te transporteren is.

Aan de Parkkade kunnen bezoekers zich voor de allereerste keer vergapen aan de revolutionaire windturbine van Mega WindForce. Dit is een compleet nieuwe, innovatieve windturbine met opvallende asloze ringconstructie. Deze fluisterstille turbine is geheel opgetrokken uit carbon composiet en levert tot 70% meer energie.

Nabij ligt ook het imposante, 102 meter hoge hefschip Svanen van het bagger- en offshorebedrijf Van Oord, dat ingezet wordt voor de bouw van offshore windmolenparken op zee. En op vrijdag en zondag verzorgt Sima Charters een demonstratie op het water met een razendsnelle Crew Transfer Vessel, die wordt gebruikt bij vervoer van en naar windmolenparken en andere offshore-projecten.

Energieke excursies
Ook in het excursieprogramma van de Wereldhavendagen maken bezoekers kennis met de mogelijkheden die schone energie de Rotterdamse haven biedt. Zo kan men een kijkje nemen bij de Energiefabriek Kralingseveer naast de Van Brienenoordbrug. Hier zorgt een enorme afvalwaterzuivering die wordt aangedreven door een windmolen ervoor dat ons afvalwater wordt gezuiverd voordat het terug de natuur in stroomt.

De Energietour van het Havenbedrijf Rotterdam neemt bezoekers mee langs een aantal indrukwekkende, ‘energieke’ hotspots op de Maasvlakte: energiecentrales, een containerterminal die volledig wordt aangedreven door windenergie, producenten van biodiesel en opslagplaatsen voor onderdelen van windturbines op zee.

Voor de excursies moeten kaarten worden aangeschaft. Voor een aantal is dat nu al mogelijk, waaronder de ieder jaar weer populaire dagcruise van P&O Ferries. Kaarten voor de overige excursies zijn vanaf maandag 20 augustus 12:00 uur te bestellen via de website van de Wereldhavendagen.

Kinderplein
Ook voor de allerjongsten is tijdens de Wereldhavendagen genoeg te doen. Op het Willemsplein is een kinderplein ingericht, waar kinderen kunnen knutselen en kleuren, voorgelezen worden en zich kunnen laten schminken. Joris Lutz en Jeugdtheater Hofplein verzorgen diverse theatervoorstellingen. Ook is Miniworld Rotterdam aanwezig, de grootste overdekte miniatuurwereld van de Benelux. En uiteraard kunnen kleine matrozen het water op, in heuse zeilboten van Optimist on Tour. Letterlijke hoogtepunt van het kinderplein is het reuzenrad.

Over de Wereldhavendagen
De Wereldhavendagen is gratis te bezoeken en vindt plaats in het gebied rond beide oevers van de Erasmusbrug. Naast de vele activiteiten op de kades van de Wilhelminapier tot aan de Rijnhaven en van het Willemsplein tot aan de Parkkade, kunnen bezoekers vrijwel de hele dag van demonstraties op het water genieten.

Alle informatie over het programma en de deelnemende organisaties is te vinden op www.wereldhavendagen.nl. Bezoekers kunnen op Mijn WHD-pagina hun favoriete activiteiten opslaan, om zo hun persoonlijke programma samen te stellen.

De Wereldhavendagen is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op www.rotterdamfestivals.nl.

Lees meerBekijk andere publicaties