Seminar Bouwvakker Gezocht belooft veel goeds

16-11-2018 - Amsterdam

Veel eensgezindheid, goede ideeën en veelbelovende pilots; seminar Bouwvakker Gezocht – het eerste deel van de vierdelige serie ‘Wij bouwen de stad’ – dat donderdag 15 november door BAM en Pakhuis de Zwijger werd georganiseerd, zorgde voor een hoopvolle stemming.

Een breed palet aan belanghebbenden boog zich op donderdag 15 november in Pakhuis de Zwijger, over het razendlastige probleem waar de bouw zich voor gesteld ziet: het personeelstekort. Raadsleden en ambtenaren van de gemeente Amsterdam, onderwijsinstellingen, architecten, ontwikkelaars en uiteraard de bouwsector zelf werden aan de tand gevoeld door moderator Susanne Heering en zochten gezamenlijk naar oplossingen.

Binnenhalen en binnenhouden

Voor een goed begrip schetste Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen de ernst van de situatie. Na een crisis die veel arbeidsplaatsen heeft gekost, draait de bouw weer op volle toeren. Maar schaarste van personeel wreekt zich, leidt tot hogere loonkosten en dus hogere prijzen. Wat gebouwd moet worden en wat gebouwd kan worden loopt absoluut niet meer synchroon. De productiviteit moet omhoog en daar is meer personeel voor nodig. Vorig jaar is Bouwend Nederland zelf al de campagne ‘Je gaat het maken’ gestart om de instroom van jeugd te bevorderen. Die ingestroomde jongeren behouden voor de sector is echter nog zo simpel niet. Onder meer René Cossé, directeur van Bouwmensen Amsterdam en Marjolein van Kooten, Opleidingsmanager Bouw, Infra & Onderhoud bij het ROC van Amsterdam gingen in op het binden van leerlingen. Opleidingen interessanter en dynamischer maken met meer en uitdagender werkzaamheden in de praktijk en uitnodigende onderwijslocaties zodat jongeren met plezier én trots hun opleiding volgen én afmaken, waren slechts enkele van de besproken ideeën.

Lees meerBekijk andere publicaties