Basware introduceert ‘SmartPDF AI’ en legt automatisch factuurgegevens via kunstmatige intelligentie vast

23-09-2020 - Amsterdam

Basware lanceert ‘SmartPDF AI’, de nieuwste ontwikkeling van zijn SmartPDF-dienst die de conversie van machinaal leesbare pdf’s naar e-facturen automatiseert met een nauwkeurigheid van meer dan 97%. In tegenstelling tot Optical Character Reading, die afhankelijk is van het vastleggen van gegevens uit afbeeldingen, wordt SmartPDF AI getraind met behulp van gegevens die automatisch via een geavanceerd machine learning-model uit historische facturen worden geëxtraheerd.

“Met onze geschiedenis op het gebied van e-facturering en onze automatische extractiemogelijkheden beschikken we een zeer grote dataset om de nieuwe AI-modellen te trainen. Hierdoor weten we met vertrouwen de beoogde nauwkeurigheid van 97% te behalen”, aldus Dany De Budt, Country Manager bij Basware. “Eenmaal toegepast op de historische klantfacturen, leert en verbetert de kunstmatige intelligentie telkens opnieuw met weinig menselijke interventie. Hierdoor bespaart de crediteurenadministratie veel tijd. We hebben al een wereldwijde zakelijke klant die op onze beoogde nauwkeurigheids- en kwaliteitsniveaus teert en zelf praktisch niets hoeft te verrichten. Binnenkort gaat een andere klant de pilotfase in. Met deze eerste resultaten hebben we er vertrouwen in dat de technologie nu klaar is voor alle klanten.

Omdat SmartPDF AI het toewijzen van factuurgegevens uit het proces verwijdert, is er geen installatie, handmatige goedkeuring of configuratie nodig en biedt het meertalige ondersteuning. Of een nieuwe leverancier nu voor het eerst een factuur verstuurt of een bestaande leverancier het factuurformaat wijzigt, het zelflerende systeem past zich automatisch aan. Het is ontworpen om zo min mogelijk vragen te stellen en eenmaal beantwoord, leert de kunstmatige intelligentie onmiddellijk en stelt nooit meer dezelfde vraag. Bovendien houdt de ‘AI’ niet alleen rekening met de tekst maar ook met functies zoals lettertypen, lijnen en logo’s. Hierdoor kan het patronen beter herkennen en uiteindelijk de nauwkeurigheid verbeteren.

De voordelen van het omzetten van machine-leesbare pdf-facturen naar e-facturen zijn verreikend. De informatie blijft te allen tijde in een elektronisch formaat waardoor fouten bij het extraheren van gegevens worden geëlimineerd. Dat betekent dat er minder papier nodig is, minder handmatige handeling, betere gegevensnauwkeurigheid en snellere verwerking van facturen. En met SmartPDF AI gebeurt dit allemaal zonder handmatige inspanning.

Bekijk andere publicaties