Spraakmakende ‘Aan Tafel Met VanWonen’ op Provada

31-05-2017 -

Spraakmakende ‘Aan Tafel Met VanWonen’ op Provada

Zwolle, 31 mei 2017 – Tijdens de Provada in de Amsterdamse RAI heeft VanWonen zich gepresenteerd als dé nieuwe gebieds- en vastgoedontwikkelaar voor Noord en Oost Nederland. Met ‘Aan Tafel Met VanWonen’ laten zij zien dat zij als nieuwkomer al volop in ontwikkeling zijn.

Tijdens de eerste ‘Aan Tafel Met VanWonen’ op woensdag 31 mei, stond tijdens een inspirerend tafelgesprek onder leiding van voormalig CDA-politica Sabine Uitslag het onderwerp ‘de toekomst ligt in de Randstad’ centraal. Sprekers Gijs van den Boomen (directeur KuiperCompagnons), Wethouders Jeroen Hatenboer (Enschede) en Gerrit Jan Veldhoen (Kampen) gaven samen met Evert Visser (senior beleidsmedewerker Smallingerland) en directeur VanWonen Alfred Bolks hun mening over dit thema.

Meest prettig wonen in Oosten en Noorden 

Deskundige Gijs van den Boomen van KuiperCompagnons en ‘maker’ van de visie VergezichtNL trapte af. “De toekomst ligt voorlopig nog in de Randstad, maar over vijftig jaar gaan het Zuiden en juist ook het Oosten en Noorden de meest prettige vestigingsplaatsen van Nederland worden. Dat heeft te maken met ruimtedruk, stijging van de zeespiegel en veranderingen in mobiliteit.”

Investeren in mobiliteit

Evert Visser van de gemeente Smallingerland begrijpt de visie van Van den Boomen maar snapt niet dat je eerst heel veel investeert in de Randstad en op een later moment in het Noorden en Oosten. “Ik denk dan, als je dat nu al weet, neem dan een verstandige beslissing en neem dan ook meteen het Noorden en Oosten mee.”

Volgens wethouder Hatenboer uit Enschede moeten we Nederland zien als éen grote stad “waarin de verbindingen moeten worden verbeterd. Je moet overal in het land binnen een uur kunnen komen. En als je dat doet, krijg je een gigantische goede ruimtelijke ordening en wordt het veel beter om op goede plekken te investeren en in kwaliteit.

Ook wethouder Veldhoen uit Kampen geeft aan dat goede infrastructuur enorm belangrijk is. “Ooit was Kampen het hart van West-Europa. Met de komst van de Hanzelijn en de N50 en de toekomstige weg A23 zijn we opnieuw de poort van het Oosten en met vliegveld Lelystad en binnenkort Twente daar nog bij wordt het Oosten dé kans van Nederland”.

Alfred Bolks van VanWonen gaat nog een stapje verder. “Het is nu al aan de gang. Je ziet nu al de beweging vanuit Randstad richting het Noorden en Oosten. Ik denk dat die ontwikkelingen veel sneller zullen gaan. We gaan in ieder geval geen 50 jaar wachten”.

Wat Bolks mist is wanneer de discussie over de zweeftrein weer terugkomt. “Waarom is die er nog niet? Er gaat 12 miljard aan aardgasbaten van Groningen naar Den Haag. Daar kan je ook wel een zweeftrein van aanleggen”.

Conclusie

Er komt heel wat op ons af. Niet alleen op gebied van waterveiligheid, maar het gaat ook om ontwikkelingen in de mobiliteit zodat men zich verder van de Randstad af kan gaan vestigen. Het gaat ook om plezierig en fijn kunnen wonen in alle ruimte en rust en om daar ook te kunnen werken. En om daartoe te komen, moeten we met elkaar een platform bouwen. Een samenwerking tussen gemeentes, projectontwikkelaars, particulieren en overheden om te zorgen dat wij met elkaar klaar zijn voor de toekomst.

Bekijk andere publicaties