TankContainerFinder.com van start

02-02-2017 - Rotterdam

TankContainerFinder.com van start

Rotterdamse start-up breekt tankcontainer markt open

TankContainerFinder.com van start
Vandaag is het Rotterdamse TankContainerFinder.com officieel van start gegaan. De start-up brengt wereldwijd vraag en aanbod op de markt voor gecontaineriseerd vervoer van natte bulk, gassen ‘food en feed’ met elkaar in contact. Lading en tankcontainers worden gematcht via een gebruiksvriendelijke online platform dat voor veel efficiency, aanzienlijke kostenbesparingen en meer duurzaamheid gaat zorgen.

Een tankcontainer vinden is geen sinecure. Ondanks dat er volgens de International Tank Container Organisation zo’n 458.200 van in omloop zijn, is niet elke tankcontainer geschikt voor elke lading. Er zijn dan ook vele verschillende types, allemaal aangeduid met een eigen T-nummer en allemaal geschikt voor specifieke lading aan chemicaliën, gassen, oliën en andere vloeibare en vaste bulkproducten.

Digitalisering
“50.000 tot 80.000 staan er gemiddeld leeg”, aldus mede-initiatiefnemer Léon de Bruin. “Want behalve de verschillende types, moeten ze ook maar net bij jou in de buurt staan.” Dankzij zijn contacten en die van compagnon Jeroen Koppenaal in de branche, kwamen ze op het idee om een marktplaats voor tankcontainers te beginnen. “We hoorden van een verlader in Houston die naar een Rotterdamse lessor belde om een bepaald type over te laten komen om kippenvet te vervoeren. Die lessor belde rond in zijn netwerk en vond de gezochte tankcontainer op uitgerekend 700 meter van die verlader in Houston. Toen beseften we dat daar een wereld te winnen was met behulp van een intelligente logistieke matchmaker.”

Animo enorm
Via een eenvoudig keuzemenu, worden alle relevante gegevens op de website ingegeven en komt de match tot stand. In de beta-fase zijn inmiddels de eerste deals al gesloten en het aantal partijen dat van over de hele wereld meedoet, groeit dan ook snel. De Bruin: “Dat overtreft onze verwachting. Het animo is enorm; ook van de grote spelers.”

Versnipperde markt
De Bruin beseft dat als de start-up lift off krijgt dit een effect kan hebben op de branche. “Er wordt heel geheimzinnig gedaan over wie welke aantallen heeft. Wereldwijd is het een enorm versnipperde markt met 3.000 aanbieders van tankcontainers en meer dan 10.000 bedrijven aan de vraagzijde. Met TankContainerFinder.com zorgen we ervoor dat deelnemers op slimme en discrete wijze met elkaar in contact komen. Overall is dat alleen maar goed. Van die efficiencywinst profiteert uiteindelijk de hele sector. En ook het duurzaamheidseffect is tegenwoordig een factor van belang.”

Lees meerBekijk andere publicaties