Terrace Tower: een ware balanceeract op de Zuidas

25-04-2020 - Gouda

De Zuidas krijgt er een gebouw bij dat oogt alsof het ieder moment voorover kan vallen. Op het verste punt kraagt de Terrace Tower liefst zestien meter uit. De balanceeract is mogelijk dankzij ingenieus staal, superlichte vloeren en een laagbouw die fungeert als contragewicht.

De krachtswerking in het gebouw in aanbouw is zo complex, dat het niet eens mogelijk was om van onder naar boven te werken. Waarom niet? Omdat de Deense architect BIG een ver voorover leunende voorgevel bedacht, zonder kolommen eronder en met een extreme mate van transparantie. Dit idee was alleen uitvoerbaar door de onderste zes uitkragende etages op te hangen aan de verst uitstekende zevende verdieping. Het verklaart waarom het kantoorpand in aanbouw op sommige verdiepingen al in een vroeg stadium kozijnen en ramen had, terwijl op ondergelegen etages de wind nog door de ruwbouw waaide.

Kloeke kern
Aannemer J.P. van Eesteren bouwde eerst met de klimkist een kloeke kern van 11 bij 11 meter. Die verspringt vanaf de tweede verdieping met 5,5 meter voor het maken van de uitkraging. “We hebben vervolgens tegen de kern een zwaar vakwerkspant gemaakt over de derde tot en met de zevende etage”, vertelt Erik Schipper, projectmanager van J.P. van Eesteren. “Aan de andere kant van de kern vangen twee zware stalen balken de krachten op. Wij noemen dat de ‘scheer­lijnen’.”

Lees meerBekijk andere publicaties