Tocht naar Chatham als blijvende herinnering in goud

23-05-2017 - Rotterdam/Chatham

Tocht naar Chatham als blijvende herinnering in goud

Persbericht 23 mei 2017

Tocht naar Chatham als blijvende herinnering in goud

Dit jaar staan Nederland en Engeland stil bij de 350ste verjaardag van de Tocht naar Chatham. Een beslissend moment in de Nederlandse geschiedenis, waarbij Michiel de Ruyter de Engelse oorlogsvloot in haar eigen haven versloeg. Speciaal voor deze historische gelegenheid is een goud vergulde herdenkingsmunt geslagen, die gratis is te bestellen.

Als tussen 8 en 17 juni 2017 de historische herdenkingstocht naar Chatham opnieuw wordt gevaren, maken deze munten de reis op zee mee. Op deze manier heeft de uitgifte niet alleen grote historische waarde, maar ook daadwerkelijk de zeemijlen van deze legendarische tocht afgelegd.

De Tocht naar Chatham is een gebeurtenis, waar beide landen met respect en waardering op terugkijken. Deze binationale gedachte komt tot uitdrukking in de beide zijden van de herdenkingsmunt. De Nederlandse zijde toont de spiegelversiering van het vlaggenschip van Michiel de Ruyter de ‘Zeven Provinciën’. De Britse zijde van de munt toont de spiegelversiering van het, tijdens de tocht veroverde, Britse vlaggenschip ‘Royal Charles’. Deze was destijds vernoemd naar de Britse Koning Charles II.

De herdenkingsmunt wordt uitgegeven in een samenwerking tussen Stichting Michel de Ruyter en de Hollandsche Munt. De historische vaartocht wordt gesponsord door het Scheepvaartmuseum. Iedereen die de munt via www.gratismunt.nl bestelt, kan deze ontvangen. Wel wordt een klein bedrag voor de verzendkosten gevraagd en is het mogelijk om extra’s erbij te kopen tijdens het bestelproces.

Lees meerBekijk andere publicaties